POTIEMAND. Tomatite võiduparaad
Ragne Värk, 28.07.2025
Punnpõsksed köögiviljad on praegu jõudnud suve parimasse vormi – need on lõhkemiseni mahlased ja külluslikult magusad.

Nuudliroog tomati ja lõhega
Lihtne, kreemjas ja mahlane nuudliroog tõukab vähimagi kahtluseta su senised lemmikud troonilt.

- 125 g munanuudleid
- soola, pipart
- 1 küüslauguküünt
- 1–2 sl võid
- 250 g kirsstomateid
- 1 tl tüümiani
- väikest peotäit basiilikulehti
- 1 dl vahukoort
- 100 g külmsuitsulõhet
- 50 g riivitud parmesani
Keeda munanuudlid valmis soolaga maitsestatud vees, nõruta lohakalt. Haki küüslauguküüs. Kuumuta pannil või, lisa poolitatud kirsstomatid ja seejärel küüslauguküüs. Hoia tulel tomatite täieliku pehmenemiseni, vahepeal maitsesta soola-pipraga. Puista seltsiks hakitud tüümian ja basiilikulehed ning vala juurde vahukoort. Pane juurde tükeldatud lõhe ja sega sisse munanuudlid. Lisa parmesan, maitsesta lõplikult ja vii lauale.
Tomati-tuunikalasalat
Ehedas suvesalatis teevad maitserohked suveküpsed tomatid ja burrata-pall unustamatu etteaste.

- 500 g tomateid (kasuta eri värvi sorte, ka kirsstomateid)
- 1 tuunikalakonservi õlis
- peotäit ürte (basiilikut, pune, tüümiani)
- 1 pallikest burrata’t
- soola, pipart, oliiviõli, palsamikreemi
Tee tomatist õhukesed viilud ja laota vaagnale. Maitsesta soola-pipraga. Laota peale tuunikala ja ürdid. Seejärel lisa kergelt katki rebitud burrata. Nirista üle oliiviõli ja palsamikreemiga ning timmi mekk lõplikult paika.
Guveche ehk lihtne pajaroog
Bulgaaria köögist pärit mõnusat pajarooga tehakse väikestes savipottides. Taas kord ehe tõestus sellest, kuidas lihtsatest koostisosadest valmib tipptasemel restorani roog nii argiõhtuks kui ka nädalavahetuseks.

- 2 sl võid
- 6 tomativiilu
- 2 parajalt paksu viilu pehmet Bulgaaria lehmapiimajuustu või fetat
- 0,5 punast paprikat
- 2 muna
Pane kahte pisemasse kuumuskindlasse anumasse võid, laota peale tomativiilud ja siis murendatud juust. Vaata, et tomativiilud saaks ilusti kaetud. Nüüd tõsta peale paprikaribad, tekita justkui pisike pesa. Löö süvendisse muna ja raputa peale veel veidi juustu. Küpseta 200 °C juures 10–15 min, kuni munavalge on hüübinud, aga munakollane veel vedel. Kaunista ürtidega. Serveeri värske saia või leivaga, millega saad imemaitsva leeme viimse piisani kätte.