POTIEMAND. Tomatite võiduparaad

Ragne Värk, 28.07.2025

Punnpõsksed köögiviljad on praegu jõudnud suve parimasse vormi – need on lõhkemiseni mahlased ja külluslikult magusad.

Nuudliroog tomati ja lõhega

Lihtne, kreemjas ja mahlane nuudliroog tõukab vähimagi kahtluseta su senised lemmikud troonilt.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 125 g munanuudleid
  2. soola, pipart
  3. 1 küüslauguküünt
  4. 1–2 sl võid
  5. 250 g kirsstomateid
  6. 1 tl tüümiani
  7. väikest peotäit basiilikulehti
  8. 1 dl vahukoort
  9. 100 g külmsuitsulõhet
  10. 50 g riivitud parmesani
  1. Keeda munanuudlid valmis soolaga maitsestatud vees, nõruta lohakalt. Haki küüslauguküüs. Kuumuta pannil või, lisa poolitatud kirsstomatid ja seejärel küüslauguküüs. Hoia tulel tomatite täieliku pehmenemiseni, vahepeal maitsesta soola-pipraga. Puista seltsiks hakitud tüümian ja basiilikulehed ning vala juurde vahukoort. Pane juurde tükeldatud lõhe ja sega sisse munanuudlid. Lisa parmesan, maitsesta lõplikult ja vii lauale.

Tomati-tuunikalasalat

Ehedas suvesalatis teevad maitserohked suveküpsed tomatid ja burrata-pall unustamatu etteaste.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 500 g tomateid (kasuta eri värvi sorte, ka kirsstomateid)
  2. 1 tuunikalakonservi õlis
  3. peotäit ürte (basiilikut, pune, tüümiani)
  4. 1 pallikest burrata’t
  5. soola, pipart, oliiviõli, palsamikreemi
  1. Tee tomatist õhukesed viilud ja laota vaagnale. Maitsesta soola-pipraga. Laota peale tuunikala ja ürdid. Seejärel lisa kergelt katki rebitud burrata. Nirista üle oliiviõli ja palsamikreemiga ning timmi mekk lõplikult paika.

Guveche ehk lihtne pajaroog

Bulgaaria köögist pärit mõnusat pajarooga tehakse väikestes savipottides. Taas kord ehe tõestus sellest, kuidas lihtsatest koostisosadest valmib tipptasemel restorani roog nii argiõhtuks kui ka nädalavahetuseks.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
25 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 2 sl võid
  2. 6 tomativiilu
  3. 2 parajalt paksu viilu pehmet Bulgaaria lehmapiimajuustu või fetat
  4. 0,5 punast paprikat
  5. 2 muna
  1. Pane kahte pisemasse kuumuskindlasse anumasse võid, laota peale tomativiilud ja siis murendatud juust. Vaata, et tomativiilud saaks ilusti kaetud. Nüüd tõsta peale paprikaribad, tekita justkui pisike pesa. Löö süvendisse muna ja raputa peale veel veidi juustu. Küpseta 200 °C juures 10–15 min, kuni munavalge on hüübinud, aga munakollane veel vedel. Kaunista ürtidega. Serveeri värske saia või leivaga, millega saad imemaitsva leeme viimse piisani kätte.