MAAILMA KÖÖK. INGLISMAA. Vahukooresegadik
Ragne Värk, 25.07.2025
Kui ingel laskuks tasahilju maa peale ja pakuks magustoitu, koosneks see just maasikatest, vaarikatest, vahukoorest ja õhkõrnast beseest.

- 4 dl vahukoort
- 1 tl vanillisuhkrut
- 100 g beseed
- 300 g värskeid maasikaid ja vaarikaid
- 50 g tumedat šokolaadi
- väikest peotäit piparmündilehti
- marju, šokolaadipuru
Vahusta koor vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Purusta käte vahel besee, tükelda marjad, haki šokolaad ja piparmünt peeneks ning lisa segades vahukoorele. Jaota valminud segu väiksematesse klaasanumatesse või laota siis ühele suurele vaagnale. Kaunista marjade ja šokolaadipuruga ning õnnis hetk las alata.
Valmib lihtsasti!
Mis see on?
Klassikaline Eton Mess on Suurbritannia üks rahvuslikest magustoitudest ning koosneb tavaliselt vahukoorest, marjadest (enamasti maasikatest) ja purustatud beseest. Lihtne, kuid maitserikas kooslus võlub just värskuse ja tekstuuriga – krõmpsuv besee, pehme vaht, mahlased marjad ...
Sõna mess ehk segadus viitabki sellele, et koostisosad on justkui hooletult kokku pandud, mitte korrapäraselt serveeritud.
Legend räägib, et hõrgutis sündis kogemata. Ühe versiooni põhjal pidi desserdiks olema maasikatort, kuid see kukkus maha. Et mitte väärt kraami raisku lasta, segati terveks jäänud osad kokku vahukoore ja beseega.
Teine versioon seob tekkeloo kõrgeliidi seas hinnatud Etoni kolledžiga, kus seda hakati lihtsust ja mugavust eelistades serveerima 19. sajandi lõpus või 20. sajandi alguses kooli iga-aastase kriketimatši ajal.
Igal juhul on Eton Mess sajandeid kindlalt kuulunud Suurbritannia suvedesse ning eriti seotud just koolipidustustega.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Paku kohe pärast kokkusegamist, sest besee imab koore sees kiiresti niiskust endasse ja muutub pehmeks. Kui soovid täiuslikku tekstuuri, sega koostisained vahetult enne lauale andmist.
Serveerimiseks sobivad ideaalselt klaasid, purgikesed või kausid, kus eri kihid ja värvid tõusevad visuaalselt kõige paremini esile. Kui tahad aja kokkuhoiu mõttes desserti ette valmistada, hoia hakitud komponente eraldi ning sega kõik kiirelt kokku vahetult enne maiustama asumist.
Nii saab ka! Hea teada!
Kuigi traditsiooniline magustoit valmib maasikatega, võid seda edukalt varieerida teiste marjade ja puuviljadega. Proovi veel mustikaid, sõstraid, isegi mangot ja granadilli – kõik need annavad uue iseloomu. Vahukooresegusse võid panna ka marjapüreed või tilgakese likööri. Taimse variandina kasuta kookosvahukoort ja veganibeseed, mis teeb sellest sobiva maitseelamuse ka laktoositalumatutele või taimetoitlastele.