POTIEMAND

Jumalik jäisus: kolm maitsvat jäätist, mida saad ise kodus teha!

Ragne Värk, 18.07.2025

Jäätis pole ainult jäätis – see on lõuend, millele saad luua lõputult kombinatsioone. Mõnikord piisab vaid ühest lisandist, teinekord saab sellest terve magustoit.

Hapukoorejäätis päikeselise mangoga

Kui sul on kodus jäätisemasin, proovi kindlasti desserti, kus hapukoor kohtub mangopüree troopilise värskusega. Korraga kreemjas, särtsakas ja mõnusalt jahutav.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 minutit + jäätise valmistamiseks u 30 minutit
Kogus
5 portsjonit
  1. 250 g hapukoort
  2. 200 g mangopüreed
  3. 2–4 sl suhkrut (oleneb, kui magusat jäätist soovid)
  4. 1 tl vanillisuhkrut
  5. 0,5 dl täispiima
  6. 2 dl vahukoort
  1. Sega omavahel viis esimest koostisainet. Viimasena keeruta lusika abil juurde vahukoor. Pane masinasse ja valmista jäätis. Söö kohe või tõsta säilituskarpi ja hoia serveerimiseni sügavkülmas.

  2. Vajab jäätisemasinat!

Brownie jäätisekook

Selle maiuse valmistamiseks küpseta esmalt šokolaadine kook. Siis ehita jäätise abiga üks tõeliselt võrgutav tort, mis säilib sügavkülmas värskena mitu päeva.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
45 minutit + tahenemisaeg külmkapis
Kogus
9 portsjonit
  1. 150 g tumedat šokolaadi
  2. 150 g võid
  3. 2 muna
  4. 150 g suhkrut
  5. 125 g nisujahu
  6. 500 g vanillijäätist
  1. Sulata šokolaad nõrgal tulel. Vahusta munad suhkruga kohevaks. Sega munavahtu nisujahu. Lisa šokolaadisegu ja tee kõik ühtlaseks tainaks. Kalla koogivormi (20 cm) ja küpseta 175 kraadi juures 30–35 minutit. Kook peab jääma seest niiske. Lase jahtuda ja lõika horisontaalselt pooleks. Alumine osa tõsta tagasi koogivormi. Ülemine osa murenda käte vahel tükkideks. Sega koogipuru pehme vanillijäätisega ja tõsta koogivormis olevale brownie-põhjale. Lase külmkapis taheneda. Vahetult enne serveerimist kaunista just nii, nagu sulle meeldib.

  2. Proovi ka šokolaadijäätisega!

Jäätisemaius Dubai šokolaadiga

Krõbedaks kaetud kataifitainast ja pistaatsiapastast valmib oivaline magustoit. Imeline amps pakatab maitsetest ja erinevatest tekstuuridest.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
25 minutit + tahenemisaeg külmkapis
Kogus
4 portsjonit
  1. 50 g võid
  2. 100 g kataifitainast
  3. 75 g pistaatsiapastat
  4. 75 g tumedat šokolaadi
  5. 500 g vanillijäätist
  1. Sulata pannil või. Tee tainast väiksemad tükid ja tõsta pannile. Kuumuta need kuldseks ja krõbedaks. Tõsta kaussi ja sega kokku pistaatsiapastaga. Sulata šokolaaditükid veevannil.

  2. Lase vanillijäätisel pisut sulada ja sega juurde krõbe tainas. Keeruta lusika abil jäätisesse ja nirista juurde sulašokolaad. Pane säilituskarpi ja lase enne serveerimist sügavkülmas pisut taheneda.

  3. Proovi koos kirsikompotiga!