MAAILMA KÖÖK. ITAALIA. Suvine leivasalat
Ragne Värk, 20.07.2025
Kui armastad lihtsaid, värskeid ja rustikaalseid roogasid, mis ei nõua pikalt köögis askeldamist, proovi kindlasti panzanella’t. Saapamaalt pärit toit tõestab ilmselgelt, kuidas väheste koostisosade abil luua tõeline meistriteos.

- 3–4 paksemat saiaviilu
- pehmet võid
- 12 kirsstomatit
- 0,5 punast sibulat
- 2 väikest salatikurki
- suurt peotäit basiilikulehti
- 4 sl oliiviõli
- 2 tl palsamiäädikat
- soola, pipart, suhkrut
Määri saiaviilude lõikepooltele võid ja prae need pannil mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta lõikelauale ja tee kuubikuteks. Poolita kirsstomatid, viiluta sibul, tükelda koorimata kurgid. Sega salatikomponendid omavahel ja jaota kahele taldrikule. Valmista kaste, maitsesta ja nirista salatile. Vii lauale.
Ilma lihata!
Mis see on?
Traditsiooniline panzanella on eriti populaarne Toscana ja Umbria piirkonnas. Põhilised koostisosad on kuivanud sai, küpsed tomatid, punane sibul, basiilik ja oliiviõli.
Lihtsat, maitsvat ja mahlast salatit hoitakse kõrge au sees, sest leivatükkidesse imbunud tomatimahl loob ääretult mõnusa tekstuuri. Tüüpilise talurahvatoidu eesmärk on ära kasutada ülejääke, eeskätt kuivanud saia.
Roa juured ulatuvad vähemalt 16. sajandisse. Esialgu oli see lihtne talupoegade roog, kus leiba segati vee, äädika ja mõne köögiviljaga, sageli tomatita. Esimesed kirjalikud mainimised pärinevad Toscana piirkonnast, kus toitu tunti nime all pane e cipolla ehk leib ja sibul. Alles 20. sajandi keskpaigast sai tomatist salati lahutamatu osa.
Aja jooksul on see nauditav kõhutäide liikunud talupoegade laudade tagant ka restoranide menüüdesse ning muutunud tänapäeval hinnatud suveroaks kõikjal maailmas.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Sobib kui valatult grillitud liha või kala kõrvale, aga paku ka iseseisva roana kergeks lõunaeineks. Suurepäraselt mekib koos värske mozzarella või burrata’ga. Säilitamisel kata kinni ja hoia külmkapis, kuid söö siiski samal päeval, sest tomatid ja leib võivad muutuda liialt pehmeks.
Nii saab ka! Hea teada!
Ehkki klassikaline panzanella koosneb peamiselt tomatist ja leivast, leidub versioone lõputult. Lisa juurde grillitud paprikaid, kurki, oliive, kappareid või fetat. Kevadel ja suvel kasuta rohelisi herneid või sparglit, sügisel röstitud kõrvitsat. Toekamaks toidukorraks sega sisse tuunikala, keedumuna või grillkana.
Soovitused ja nipid:
Lisaks maitseelamusele saad nutikalt ära kasutada seisma jäänud saia.
Kasuta alati ülimalt kvaliteetseid koostisosi: mahlaseid, küpseid tomateid, väärisoliiviõli ja ehtsat, päev või kaks seisnud saia.
Ära kasuta värsket saia – see muutub salatis nätskeks.
Lase vähemalt 30 minutit enne serveerimist seista – see annab maitsetele aega seguneda.
Leota punast sibulat eelnevalt külmas vees, siis muutub maitse mahedamaks.
Mõnes Toscana piirkonnas lisatakse isegi arbuusi või virsikuid. Proovi, sest nii jääb lõpptulemus vägagi põnev.