LIHTNE JA KERGE
Tomatine kartuli-oahautis ehk fasolakia kartulitega
Pille Enden, 16.07.2025
Fasolakia ehk Kreeka moodi hautatud oad on Vahemere köögi klassikaline roog. Lihtne ja kerge. Koos väikeste värskete kartulitega on see veelgi toekam. Küpsed mahlased tomatid podisevad mõnusaks kastmeks. Kõik see kokku annab toitva roa, mis sobib nii peatoiduks kui ka lisandiks.

- 1 suur sibul
- 1 väike roheline tšilli
- 400 g väikeseid värskeid kartuleid
- 3 suurt küpset tomatit
- 400 g rohelisi või kollaseid aedube
- 0,75 dl oliiviõli
- 6 küüslauguküünt
- 250 g tomatipüreed
- 3 dl vett
- 1 loorberileht
- 1 dl hakitud peterselli
- 2 sl hakitud tilli
- 1 sl sidrunimahla
- soola
- musta pipart
Koori ja haki sibul. Haki tšilli. Pese kartulid hoolikalt puhtaks, suuremad poolita.
Lõika tomatite kestadele noaga rist. Kalla peale keev vesi ja lase 30-60 sekundit seista. Kalla vesi ära. Koori tomatid, kui need on veidi jahtunud.
Poolita tomatid, eemalda seemned ja haki. Lõika ubadel otsad ära ja tükelda 3-4 cm juppideks.
Kuumuta oliiviõli suurel sügavamal pannil või kastrulis keskmisel kuumusel. Lisa sibul ja prae, kuni see on pehmenenud, umbes 3-4 minutit.
Lisa pannile purustatud küüslauk ja tšilli ning prae kiirelt läbi. Lisa tomatipüree, vesi ja hakitud tomatid.
Pane potti kartulid, oad ja loorberileht. Kuumuta keemiseni ja alanda siis kuumus keskmisele tasemele. Kata nõu kaanega ja hauta 25-30 minutit kuni oad ja kartulid on pehmed. Hautamise ajal sega aeg-ajalt. Umbes 5 minutit enne valmimist võta kaas pealt ära ja jätka kuumutamist, et kaste pakseneks.
Sega hulka hakitud petersell ja till. Maitsesta sidrunimahla, soola ja pipraga.