TAIMNE PÄEVARETSEPT
Caesari salat
Taimne Teisipäev, 15.07.2025
Ka taimsena saab kuulsat Tijuanast pärit Caesari salatit teha! Kuna mainitud roa täpne retsept on juba aastakümneid vaidlusalune teema, siis tasub proovida vege-varianti.

- 180 g Mati kanaloogi
- 1 tl oliiviõli
- 0,5 tl kuivatatud basiilikut
- soola
- musta pipart
- 200 g mini Rooma salatit
- 25 g taimset parmesani
- 100 g India pähkleid
- 125 ml vett
- 1 küüslauguküüs
- 0,5 sidrunimahla
- 1 tl Dijoni sinepit
- 1 sl kappareid
- 1 sl maitsepärmi
- 2 röstsaia või hapusaia
- 1 sl oliiviõli
- soola
Eelmisel õhtul pane india pähklid vette likku.
Lõika Mati kanaloog suupärasteks tükkideks, maitsesta oliiviõli, soola, pipra, purustatud küüslaugu ja kuivatatud basiiliku või pitsamaitseainega (seda võib teha eelmisel õhtul või siis tund enne salati kokkupanemist).
Kastmeks blenderda leotatud india pähklid, 100-150ml vett, hakitud küüslaugu küüs, poole sidruni mahl, 1 tl Dijoni sinepit, 1 spl kappareid, 1 spl maitsepärmi ja maitsesta soola-piparaga. Proovi maitsestust ja vajadusel lisa sidrunimahla või maitsepärmi.
Krutoonide jaoks lõika sai meelepärasteks kuubikuteks, maitseta oliiviõli ja soolaga ning küpseta 200°C juures kuni saiakuubikud parajalt pruunid ja krõbedad.
Prae Mati kanaloog igast küljest kuldpruuniks. Pese rooma salat ja kuivata. Lõika taimsest parmesanist (nt Violife) koorimisnoaga ribad.
Salati kokkupanekul aseta taldiku/kausi põhja rooma salat, lisa praetud Mati kanaloogi tükid, viilutatud parmesani tükid ja saiakrutoonid, kata salat kastmega ja sega läbi.