MAAILMA KÖÖK. IIRIMAA. Lihtne kartulipannkook

Ragne Värk, 09.07.2025

Mõnusalt tummised, pealt krõbedad ja seest pehmed! Kosuta end nendega hommikul, lõunal või õhtul – ära ei tüdine sa niipea.

Valmistamise aeg
35 minutit
Kogus
20 portsjonit
  1. 500 g kartuleid
  2. 400 g riivitud kartulit (jäta tooreks)
  3. 200 g nisujahu
  4. 1 tl soola + kartulite keetmiseks
  5. 1 tl soodat
  6. 300 ml piima või keefiri või hapupiima
  7. praadimiseks võid ja õli
Serveerimiseks:
  1. hapukoort ja ürte
  1. Koori esmalt kartulid. Keeda neist 100 g pehmeks soolaga maitsestatud vees. Kurna ja tambi pudrunuiaga püreeks. Lase jahtuda. Nüüd riivi toored kartulid jämeda poolega. Nõruta üleliigne vedelik korralikult välja. Sega püree ja toores riivkartul omavahel.

  2. Pane kokku kuivained ja lisa koos piima või keefiri või hapupiimaga kartulisegusse. Tõsta õli ja võiga kaetud pannile pisikesed kuhjakesed ja küpseta mõlemalt poolt valmis.

  3. Munata!

Mis see on?

Iiri päritolu pannkook boxty valmib toorest riivitud ja püreeks tambitud keedukartulist, jahust ja (hapu)piimast. Kaunilt krõbedaid küpsetisi kohtab eriti Iirimaa põhja- ja lääneosas. Iirlased ise armastavad seda lihtsat, aga toitvat kõhutäidet väga, sest see on osa nende rahvusköögist.

Boxty ajalugu ulatub 18. sajandi Iirimaale, mil kartul oli taluperes peamine toiduaine. Need pannkoogid ongi ideaalne näide säästlikust kokkamisest, sest roog sündis vajadusest kasutada ära nii toores kui ka eelmisest toidukorrast ülejäänud keedukartul. Kunagi „vaese mehe leivaks“ peetud roog on tänapäeval kõrge au sees nii restoranides kui ka moodsas koduköögis. Nende valmistamise traditsioon on elus püsinud tänu põlvest põlve edasi antud retseptidele.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Asendamatu hommikusöögilaual koos munade, peekoni, hapukoore ja ürtidega. Samuti vaimustav kaaslane suitsulõhele või hautistele. Taimetoidulaual paku koos praetud seente, ürtide ja värske salatiga. Loomulikult sobib hästi ka lihtsalt hapukoore ja murulauguga serveerimiseks.

Kui pannkooke jääb üle, hoia neid külmkapis suletud anumas kuni kaks päeva. Järgmise söögikorra ajal soojenda lihtsalt pannil üles. Võid neid ka külmutada, aseta vahele küpsetuspaber ja hoia sügavkülmas kuni kuu.

Nii saab ka! Hea teada!

Lisaks pannil praadimisele küpseta neid ahjus väikestes portsjonvormides või valmista n-ö boxty-vrappe – õhukesi pannkooke, mida saab täita liha või köögiviljadega. Mõnes piirkonnas tehakse pannkooke nagu karaskit: pannakse ahjuvormi ja lõigatakse hiljem viiludeks. Samuti rikasta tainast hakitud ürtide, küüslaugu või juustuga.

Soovitused ja nipid:

  • Nõruta toorest kartulit korralikult, et vältida liigset vedelikku.

  • Eelmisel päeval valmis keedetud kartul aitab paremini tainast siduda.

  • Et pannkoogid tuleks meeldivalt õhulised, kasuta soodat.

  • Pannil praadides kasuta keskmist kuumust, nii on need seest küpsed, kuid väljast kaunilt krõbedad.

  • Praadides ära võiga koonerda.

  • Ära tee liiga pakse pannkooke, muidu jäävad keskelt tooreks.

  • Kasuta piima või hapupiima või keefiri. Hapupiim ja keefir aitavad tainast veidi pehmendada ja lisavad mõnusa maitsenüansi. Lisaks reageerivad soodaga, aitavad tainast sel moel kergitada ja tekitavad õhulisema tekstuuri.

  • Pannkoogid maitsevad kõige paremini kohe pärast valmimist.