KERGE JA MAITSEV

Soe köögiviljasalat saiakrutoonide ja mozzarella’ga

Tiina Lebane, 04.10.2025

Värviline, lihtne, maitsev ja kaunis on neli sõna selle salati iseloomustamiseks. Suur vaagnatäis salatit koosneb ahjus röstitud köögiviljadest, saiakuubikutest ja mozzarella’st. Kuid tõelise maitsepunkti paneb ürdirohke kaste. Võimalusel paku salatit soojalt, kuid ka jahtunult on see maitsev. Sobib omaette roaks või grillitud kana jms lisandiks.

Valmistamise aeg
45 minutit
Kogus
6 portsjonit
Koostisosad
  1. 3 paprikat, kokku u 600 g
  2. 2 suvikõrvitsat, kokku u 700 g
  3. 4 punast sibulat
  4. oliiviõli
  5. 300 g ciabatta’t või hapusaia
  6. 250 g mozzarella’t
  7. soola
  8. pipart
  1. Pese paprikad ja suvikõrvitsad, kuivata. Lõika paprikad põiki pooleks ja pooled omakorda 8 sektoriks, eemalda seemned. Lõika suvikõrvitsad pikuti pooleks ja edasi umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Koori sibulad ja lõika 8 sektoriks. Pane köögiviljad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale 2 sl oliiviõli, 1 tl soola ja 0,5 tl purustatud musta pipart, sega kergelt läbi. Küpseta ahju keskel 250 kraadi juures umbes 20 minutit, kuni köögiviljad on värvi saanud ja küpsed, kuid veel kergelt krõmpsud. Poole küpsemise ajal sega läbi.

  2. Lõika sai suupärasteks tükkideks, nirista peale u 2 sl õli ja sega käega läbi. Küpseta ahjus u 5 minutit pärast seda, kui oled köögiviljad välja võtnud. Rebi mozzarella suupärasteks tükkideks.

Kaste
  1. 1 küüslauguküüs
  2. 2 dl hakitud ürte, nt peterselli, murulauku, tüümiani
  3. 1 tl tšillihelbeid
  4. 2 sl punast veiniäädikat
  5. 4 sl oliiviõli
  1. Kastme jaoks koori küüslauk ja riivi. Lisa hakitud ürdid, tšillihelbed, äädikas, 4 sl oliiviõli ja 1 tl soola, sega läbi.

  2. Tõsta küpsed köögiviljad ja krõbedad krutoonid vaagnale ning lisa rebitud mozzarella. Jaga lusikaga tõstes peale ürdikaste.