POTIEMAND. Südamete vallutaja

Ragne Värk, 02.07.2025

Mahlane ja magus arbuus annab kokkamiseks nii palju ideid. Marineeri, külmuta või pista salatitesse. Tulemus saab alati ühtviisi võrratu.

Marineeritud arbuus

Magus, ent samas soolakas lisand meeldib eelkõige taimetoitlastele, sest tänu sojakastmele ja seesamiõlile asendab see salatites suisa tuunikala. Sobib hästi ka osana eelroast.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit + maitsestumiseks 30 min
Kogus
4 portsjonit
  1. 650 g arbuusi viljaliha
  2. 4 sl sojakastet
  3. 2 sl seesamiõli
  4. 2 tl riisiäädikat
  5. seesamiseemneid
  6. maitserohelist
  1. Lõika viljaliha kuubikuteks ja tõsta kaussi. Lisa sojakaste, seesamiõli ja riisiäädikas. Sega, et marinaad kataks kõikjalt ühtlaselt. Lase külmkapis maitsestuda vähemalt 30 minutit. Vahetult enne serveerimist raputa peale seesamiseemneid ja hakitud maitserohelist.

Arbuus külmutatud fetaga

Suviselt lihtsas ja kosutavas ampsus pakub soolane feta magusale mõnusat tasakaalu. Soovi korral asenda feta sinihallitusjuustuga.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
10 minutit
Kogus
2 portsjonit
  1. 2 arbuusisektorit
  2. sügavkülmutatud fetat
  3. soola, pipart
  4. oliiviõli
  1. Riivi peene riivipoolega arbuusisektoritele kuhjaga külmutatud fetat. Raputa peale soola-pipart ja nirista üle oliiviõliga. Serveeri.

  2. Soovitusi täiuslikuks õnnestumiseks:

  3. Vali kindlasti magus ja mahlane arbuus.

  4. Ära üleliia pakse viile lõika.

  5. Mida rohkem riivitud fetat, seda parem.

  6. Väärt mõte on peale niristada veidi head mett.

  7. Ideaalset täiendust annab hakitud piparmünt.

Võluv arbuusisalat

Täiuslik suvine vahepala. Arbuusi mahlasus, prosciutto soolasus ja burrata kreemisus võluvad salatist ideaalse piduroa.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 500–600 g arbuusi viljaliha
  2. 100 g kirsstomateid
  3. 100 g prosciutto’t
  4. 1 pall (ehk 260 g) burrata’t
  5. peotäit piparmündilehti
  6. oliiviõli
  7. palsamikreemi
  8. musta pipart, soola
  1. Lõika viljaliha kuubikuteks ja laota vaagnale. Lisa poolitatud kirsstomatid ja käte vahel väiksemaks rebitud prosciutto. Seejärel on burrata kord, ent murra see pisut katki. Maitsesta soola-pipraga. Puista peale piparmündilehti ja nirista salatile oliiviõli ning palsamikreemi.