POTIEMAND. Südamete vallutaja
Ragne Värk, 02.07.2025
Mahlane ja magus arbuus annab kokkamiseks nii palju ideid. Marineeri, külmuta või pista salatitesse. Tulemus saab alati ühtviisi võrratu.

Marineeritud arbuus
Magus, ent samas soolakas lisand meeldib eelkõige taimetoitlastele, sest tänu sojakastmele ja seesamiõlile asendab see salatites suisa tuunikala. Sobib hästi ka osana eelroast.

- 650 g arbuusi viljaliha
- 4 sl sojakastet
- 2 sl seesamiõli
- 2 tl riisiäädikat
- seesamiseemneid
- maitserohelist
Lõika viljaliha kuubikuteks ja tõsta kaussi. Lisa sojakaste, seesamiõli ja riisiäädikas. Sega, et marinaad kataks kõikjalt ühtlaselt. Lase külmkapis maitsestuda vähemalt 30 minutit. Vahetult enne serveerimist raputa peale seesamiseemneid ja hakitud maitserohelist.
Arbuus külmutatud fetaga
Suviselt lihtsas ja kosutavas ampsus pakub soolane feta magusale mõnusat tasakaalu. Soovi korral asenda feta sinihallitusjuustuga.

- 2 arbuusisektorit
- sügavkülmutatud fetat
- soola, pipart
- oliiviõli
Riivi peene riivipoolega arbuusisektoritele kuhjaga külmutatud fetat. Raputa peale soola-pipart ja nirista üle oliiviõliga. Serveeri.
Soovitusi täiuslikuks õnnestumiseks:
Vali kindlasti magus ja mahlane arbuus.
Ära üleliia pakse viile lõika.
Mida rohkem riivitud fetat, seda parem.
Väärt mõte on peale niristada veidi head mett.
Ideaalset täiendust annab hakitud piparmünt.
Võluv arbuusisalat
Täiuslik suvine vahepala. Arbuusi mahlasus, prosciutto soolasus ja burrata kreemisus võluvad salatist ideaalse piduroa.

- 500–600 g arbuusi viljaliha
- 100 g kirsstomateid
- 100 g prosciutto’t
- 1 pall (ehk 260 g) burrata’t
- peotäit piparmündilehti
- oliiviõli
- palsamikreemi
- musta pipart, soola
Lõika viljaliha kuubikuteks ja laota vaagnale. Lisa poolitatud kirsstomatid ja käte vahel väiksemaks rebitud prosciutto. Seejärel on burrata kord, ent murra see pisut katki. Maitsesta soola-pipraga. Puista peale piparmündilehti ja nirista salatile oliiviõli ning palsamikreemi.