Head friikartulipäeva! Valmistage neid hakkliha ja juustuga
Merilin Siimpoeg, 13.07.2025
Friikartulid on krõbedad ja piklikud ning neil on pehme sisu ja krõmps koorik. Enamjaolt serveeritakse neid kuumalt koos lõputu hulga kastmete ja lisanditega. Friikartulid on üks populaarsemaid ja ihaldusväärsemaid kiirtoite maailmas. Pole siis ime, et neile on pühendatud terve päev!

Friikartulid on pärit Belgiast ja Prantsusmaalt. Belglased hakkasid kartuliribasid rohkes õlis praadima 17. ja 18. sajandi vahetusel. Prantslased olid aga need, kes friikartulid populaarseks tegid, nii et neid tuntakse ka kui french fries.
Hakkliha ja juustuga kaetud friikartulid on lihtne ja mõnus mugavustoit.
Friikartulid hakkliha ja juustuga
3 portsjonit
2 küüslauguküünt
oliivi- või päevalilleõli
300 g segahakkliha
300 g Bolognese kastet või muud tomatiga pastakastet
maitse järgi soola
maitse järgi pipart
500 g külmutatud friikartuleid
peotäis murulauku
2 hapukurki
1 punane sibul
100 g riivitud Cheddari või mozzarella juustu
3 sl hapukoort või majoneesi
Esmalt valmistage hakklihasegu. Selleks hakkige küüslauguküüned. Valage pannile õli ja kuumutage, lisage hakitud küüslauk ja praadige mõned minutid. Lisage ka hakklihasegu ja praadige, kuni on pruun. Lisage Bolognese kaste ja laske 15 minutit podiseda. Maitsestage soola ja pipraga. Samal ajal valage friikartulid küpsetuspaberiga kaetud pannile ja segage õliga kokku. Küpsetage kuumas ahjus 10–15 minuti, kuni need on kuldsed ja krõbedad. Hakkige murulauk, kurk ja sibul väikesteks kuubikuteks.
Serveerimiseks sättige kõige põhja paras ports friikartuleid, sinna peale hakklihasegu ja veidi juustu. Nüüd lisage kurgi- ja sibulakuubikud, hakitud murulauk ning hapukoor. Jahvatage peale veidi musta pipart ja serveerige.