Ärge kartke kaheksajalga! Valmistage sellest maitsvat salatit
Merilin Siimpoeg, 02.07.2025
Kaheksajalg on pehme keha ja kaheksa jäsemega mollusk Octopoda seltsist. Seltsis on umbes 300 liiki, kes koos kalmaaride, seepiate ja nautiloididega kuuluvad peajalgsete klassi. Kaheksajalalised on laialt levinud paljudes ookeani piirkondades, eriti aga korallriffide aladel.

Kaheksajalg on madala kalorsusega ja selles on rohkelt valku, mistõttu on see üsna toitev. Samuti sisaldab see palju rauda.
Kust pärit?
Teadlased on leidnud kaheksajalgade vanima teadaoleva esivanema – umbes 330 miljoni aasta vanuse fossiili, mis kaevati välja Montanast. Jõuti järeldusele, et iidne olend elas miljoneid aastaid varem, kui seni arvati, mis tähendab, et kaheksajalad tekkisid enne dinosauruste ajastut.
Mida teha?
Kaheksajalga võib blanšeerida keevas vees ja seejärel küpsetada. Samuti võib keeta, grillida või pošeerida. Kuumutage ettevaatlikult, et kummiseks ei muutuks.
Kui kaheksajalg on täielikult küpsenud ja jahtunud, saab seda mitmel erineval viisil kasutada. Võite selle lihtsalt segada oliiviõli, sidrunimahla ja näpuotsatäie soolaga ning süüa, nii nagu on. Seda saab lisada ka risotosse või pastakastmesse.
Kuidas maitseb?
Kaheksajalal on üsna õrn maitse ja pehme tekstuur, mida mõned võrdlevad kana või isegi sealihaga.
Suvine kaheksajalasalat
2–3 portsjonit
200 g eelküpsetatud kaheksajalga
2 keskmist tomatit
pool värsket kurki
50 g rohelisi oliive
1 punane sibul
2 sl oliiviõli
1 sl sidrunimahla
soola
pipart
Serveerimiseks
värsket peterselli või basiilikut
krõbeda koorikuga saia
Lõigake eelküpsetatud kaheksajalg väiksemateks tükkideks. Hakkige tomatid, viilutage kurk ja oliivid. Hakkige punane sibul väikesteks kuubikuteks. Segage suures kausis kokku tomatid, kurk, oliivid ja punane sibul.
Lisage salatile kaheksajalatükid. Kastme jaoks segage oliiviõli, sidrunimahl, sool ja pipar. Valage kaste salatile ja segage läbi. Kaunistage värskete ürtidega. Serveerige krõbeda koorikuga saiaga.