Vietnam sinu köögis: elamus viie maitsega

Merilin Siimpoeg, 13.07.2025

Vietnami köögi võlu on minu jaoks selle eriline maitsete tasakaal – on täiesti tavaline, et ühest roast võib leida segu magusast, hapust, soolasest, vürtsikast ja ehk veidi midagi krõmpsuvatki. 

See kõik loob väga nauditava elamuse. Olulisel kohal on nii värsked kui ka kuivatatud ürdid ja köögiviljad. 

Ei saa mainimata jätta ka rohkeid ja isutekitavaid värve, mis vietnamipärastes roogades esile tulevad. Igal juhul avastamist on selles köögis oi kui palju! 

Pakun teile järeletegemiseks mõned oma lemmikud vietnamihõnguliste toitude seast.

Tofu- ja köögiviljakarri

Tofu- ja köögiviljakarri
Foto: Merilin Siimpoeg

4–5 portsjonit

Toitev ja rohkelt köögivilju sisaldav roog teeb seest meeldivalt soojaks! Tofu asemel võite kasutada ka kana.

250 g tofut

1 väike bataat

1 punane paprika

3–4 šampinjoni

1 väike suvikõrvits

1 šalottsibul

väike jupp ingverit

õli

1–1,5 tl karripulbrit

400 ml kookospiima

1 laim

maitse järgi soola

maitse järgi pipart

Serveerimiseks

riisinuudleid 

Lõigake tofu kuubikuteks. Koorige ja hakkige väikesteks kuubikuteks ka bataat. Viilutage paprika, šampinjonid ja suvikõrvits. Hakkige sibul ja ingver väikesteks tükkideks. Kuumutage siis pannil õli ja praadige tofut kolm-neli minutit. Lisage sibul ja ingver, praadige keskmisel kuumusel, kuni sibul on läbipaistev. Lisage bataadikuubikud, paprika, suvikõrvits ja karripulber, segage hoolikalt. 

Valage kookospiim peale ja laske tasasel tulel keeda, kuni köögiviljad on pehmed. Lisage veidi laimimahla ja vajadusel vett. Maitsestage soola ja pipraga. Valmistage riisinuudlid pakendil oleva juhise järgi ja serveerige karrit riisinuudlitega.

Jätkub ka homseks!

Seda toitu võib korraga rohkem teha, sest see sobib hästi ka järgmisel päeval soojendamiseks.

Vietnami suverullid

 10 rulli ehk paras kogus kahele

Suverullid on imeline suupiste suvisele peolauale. Täidise osas võite olla loominguline – pistke sisse just neid köögivilju, mis teid parasjagu isutavad.

1 porgand

pool pikka kurki

50 g peenikesi riisinuudleid

10 riisipaberit

100 g kooritud krevette soolvees

värskeid mündi- või koriandrilehti

Kaste

100 g maapähklivõid

1 küüslauguküüs

2 sl oliiviõli

1 laimi mahl

30 g mett

1 sl sojakastet

1 sl riisiäädikat või valge veini äädikat

Riivige porgand ja lõigake kurk ribadeks. Kallake riisinuudlitele keeva vett ning laske mõni minut pehmeneda. Loputage siis külma vee all ja nõrutage. Jätke riisinuudlid rullimise alguseni ootele. Leotage riisipaberit kuumas vees, kuni see on pehme, ja tõstke lõikelauale. Kurnake krevetid veest. Asetage riisipaberile väike kogus riisinuudleid, krevette, porgandit, kurki ja värskeid ürte. Keerake riisipaber tihedalt rulli ja sulgege servad. 

Maapähklikastme jaoks segage pähklivõi, peeneks hakitud küüslauk, oliiviõli, laimimahl, mesi, sojakaste ja äädikas. Kui soovite vedelamat kastet, lisage veidi vett. Serveerige suverulle koos pähklikastmega.

Kaste võib olla ka tšilliga 

Kui te maapähklivõiga kastet ei armasta, siis rullide dippimiseks sobib hästi ka magus tšillikaste.

Vietnamipärane kanasalat

Vietnamipärane kanasalat
Foto: Merilin Siimpoeg

3–4 portsjonit

Oh kui maitsev ja rikkalik on see suvine salat! Siit leiate mõnusat krõmpsuvat tekstuuri ja meeldivalt vürtsikaid maitseid. Kui soovite salati veelgi toitvamaks teha, võite lisada ka riisinuudleid.

2 umbes 400 g kanafileed 

250 g Hiina kapsast 

1 keskmine porgand

pool pikka kurki

100 g rediseid

peotäis värsket koriandrit

peotäis värsket piparmünti

soovi korral värsket Tai basiilikut 

50 g maapähkleid või India pähkleid

Kaste

3 sl kalakastet

1 sl laimimahla

2 tl suhkrut või mett

1 küüslauguküüs

soovi korral 1 väike tšilli 

Keetke kanafileesid soolaga maitsetatud vees 15–20 minutit, kuni need on täielikult valmis. Võtke veest välja, laske jahtuda ja rebige kahe kahvliga õhukesteks ribadeks. Järgmiseks valmistage ette köögiviljad. Selle jaoks riivige kapsas ja porgand õhukesteks ribadeks. Viilutage kurk ja redis õhukesteks viiludeks. Hakkige ka värsked ürdid peeneks.

Valmistage kaste. Segage väikeses kausis kokku kalakaste, laimimahl, suhkur, hakitud küüslauk ja soovi korral hakitud tšilli. Lisage 2 sl vett kastme lahjendamiseks ja segage korralikult. Segage suures kausis kokku rebitud kana, köögiviljad ja ürdid. Niristage peale kaste ja segage õrnalt läbi. Tõstke kaussidesse ja kaunistage peeneks hakitud maapähklite ja värskete ürtidega.

Lubatud vangerdus

Hiina kapsa võite asendada tavalise peakapsaga.