Vietnam sinu köögis: elamus viie maitsega
Merilin Siimpoeg, 13.07.2025
Vietnami köögi võlu on minu jaoks selle eriline maitsete tasakaal – on täiesti tavaline, et ühest roast võib leida segu magusast, hapust, soolasest, vürtsikast ja ehk veidi midagi krõmpsuvatki.

See kõik loob väga nauditava elamuse. Olulisel kohal on nii värsked kui ka kuivatatud ürdid ja köögiviljad.
Ei saa mainimata jätta ka rohkeid ja isutekitavaid värve, mis vietnamipärastes roogades esile tulevad. Igal juhul avastamist on selles köögis oi kui palju!
Pakun teile järeletegemiseks mõned oma lemmikud vietnamihõnguliste toitude seast.
Tofu- ja köögiviljakarri

4–5 portsjonit
Toitev ja rohkelt köögivilju sisaldav roog teeb seest meeldivalt soojaks! Tofu asemel võite kasutada ka kana.
250 g tofut
1 väike bataat
1 punane paprika
3–4 šampinjoni
1 väike suvikõrvits
1 šalottsibul
väike jupp ingverit
õli
1–1,5 tl karripulbrit
400 ml kookospiima
1 laim
maitse järgi soola
maitse järgi pipart
Serveerimiseks
riisinuudleid
Lõigake tofu kuubikuteks. Koorige ja hakkige väikesteks kuubikuteks ka bataat. Viilutage paprika, šampinjonid ja suvikõrvits. Hakkige sibul ja ingver väikesteks tükkideks. Kuumutage siis pannil õli ja praadige tofut kolm-neli minutit. Lisage sibul ja ingver, praadige keskmisel kuumusel, kuni sibul on läbipaistev. Lisage bataadikuubikud, paprika, suvikõrvits ja karripulber, segage hoolikalt.
Valage kookospiim peale ja laske tasasel tulel keeda, kuni köögiviljad on pehmed. Lisage veidi laimimahla ja vajadusel vett. Maitsestage soola ja pipraga. Valmistage riisinuudlid pakendil oleva juhise järgi ja serveerige karrit riisinuudlitega.
Jätkub ka homseks!
Seda toitu võib korraga rohkem teha, sest see sobib hästi ka järgmisel päeval soojendamiseks.
Vietnami suverullid
10 rulli ehk paras kogus kahele
Suverullid on imeline suupiste suvisele peolauale. Täidise osas võite olla loominguline – pistke sisse just neid köögivilju, mis teid parasjagu isutavad.
1 porgand
pool pikka kurki
50 g peenikesi riisinuudleid
10 riisipaberit
100 g kooritud krevette soolvees
värskeid mündi- või koriandrilehti
Kaste
100 g maapähklivõid
1 küüslauguküüs
2 sl oliiviõli
1 laimi mahl
30 g mett
1 sl sojakastet
1 sl riisiäädikat või valge veini äädikat
Riivige porgand ja lõigake kurk ribadeks. Kallake riisinuudlitele keeva vett ning laske mõni minut pehmeneda. Loputage siis külma vee all ja nõrutage. Jätke riisinuudlid rullimise alguseni ootele. Leotage riisipaberit kuumas vees, kuni see on pehme, ja tõstke lõikelauale. Kurnake krevetid veest. Asetage riisipaberile väike kogus riisinuudleid, krevette, porgandit, kurki ja värskeid ürte. Keerake riisipaber tihedalt rulli ja sulgege servad.
Maapähklikastme jaoks segage pähklivõi, peeneks hakitud küüslauk, oliiviõli, laimimahl, mesi, sojakaste ja äädikas. Kui soovite vedelamat kastet, lisage veidi vett. Serveerige suverulle koos pähklikastmega.
Kaste võib olla ka tšilliga
Kui te maapähklivõiga kastet ei armasta, siis rullide dippimiseks sobib hästi ka magus tšillikaste.
Vietnamipärane kanasalat

3–4 portsjonit
Oh kui maitsev ja rikkalik on see suvine salat! Siit leiate mõnusat krõmpsuvat tekstuuri ja meeldivalt vürtsikaid maitseid. Kui soovite salati veelgi toitvamaks teha, võite lisada ka riisinuudleid.
2 umbes 400 g kanafileed
250 g Hiina kapsast
1 keskmine porgand
pool pikka kurki
100 g rediseid
peotäis värsket koriandrit
peotäis värsket piparmünti
soovi korral värsket Tai basiilikut
50 g maapähkleid või India pähkleid
Kaste
3 sl kalakastet
1 sl laimimahla
2 tl suhkrut või mett
1 küüslauguküüs
soovi korral 1 väike tšilli
Keetke kanafileesid soolaga maitsetatud vees 15–20 minutit, kuni need on täielikult valmis. Võtke veest välja, laske jahtuda ja rebige kahe kahvliga õhukesteks ribadeks. Järgmiseks valmistage ette köögiviljad. Selle jaoks riivige kapsas ja porgand õhukesteks ribadeks. Viilutage kurk ja redis õhukesteks viiludeks. Hakkige ka värsked ürdid peeneks.
Valmistage kaste. Segage väikeses kausis kokku kalakaste, laimimahl, suhkur, hakitud küüslauk ja soovi korral hakitud tšilli. Lisage 2 sl vett kastme lahjendamiseks ja segage korralikult. Segage suures kausis kokku rebitud kana, köögiviljad ja ürdid. Niristage peale kaste ja segage õrnalt läbi. Tõstke kaussidesse ja kaunistage peeneks hakitud maapähklite ja värskete ürtidega.
Lubatud vangerdus
Hiina kapsa võite asendada tavalise peakapsaga.