SOOJENDAV SUVEROOG
Röstitud lillkapsa supp
Pille Enden, 12.07.2025
See supp on sametiselt pehme ja maitserikas roog, millele ahjus küpsenud lillkapsas annab karamellise meki. Lillkapsas jääb röstides veidike pähklise, kergelt magusa ja suitsuse maitsega. Vürtsköömned, paprika ja kurkum lisavad õige pisut aasiapärast mekki. Piima või koorega valmistatuna jääb supp kreemjas, kuid mitte liiga rammus. Aga võib ka lihtsalt rohkem puljongit panna.

- 2 lillkapsast, umbes 1,2 kg
- 3 sl oliiviõli
- 1 sibul
- 5 küüslauguküünt
- 2 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 2,5 tl jahvatatud paprikat
- 0,5 tl jahvatatud kurkumi
- 1 l köögiviljapuljongit
- 4 dl piima, rõõska koort või taimset alternatiivi
- 1 dl hakitud tilli
- soola
- musta pipart
Kuumuta ahi 200 kraadini. Eralda lillkapsas õisikuteks. Lõika ka varred viiludeks.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Laota õisikud ja varred plaadile ühekordse kihina. Maitsesta soola ja pipraga ning nirista peale õli.
Küpseta aega-ajalt segades umbes 35-40 minutit, kuni lillkapsas on pehme ja kergelt pruunistunud. Võta ahjust.
Koori ja haki sibul. Prae poti põhjas õlis mõõdukal kuumusel 4-5 minutit. Lisa hakitud küüslauk, vürtsköömned, paprika ja kurkum ning kuumuta segades 1 minut.
Lisa 3/4 lillkapsast (ülejäänud pane kõrvale). Sega läbi nii, et see oleks vürtsidega hästi kaetud. Kalla potti kuum puljong. Kuumuta keemiseni, seejärel alanda kuumus keskmiseks. Kata pott kaanega ja hauta 7-8 minutit.
Töötle supp blenderis või saumikseriga püreeks. Tõsta uuesti pliidile ja sega juurde piim või koor. Maitsesta soola ning pipraga. Lisa kõrvaletõstetud lillkapsas ja lase korraks keema tõusta. Sega hulka till ja serveeri.