SUVEHOIDIS
Hapendatud kapsas on põhjamaise köögi tõeline klassika
Ragne Värk, 28.06.2025
Lihtne, tervislik ja ajatu – selline on põhjamaise köögi tõeline pärl.

Juba meie kauged esivanemad teadsid, et talvevarude hulgas peab kindlasti olema suur tünn hapukapsast – see toitis ju hästi ja tugevdas tublisti immuunsust. Liiati omandab krõmpsuv kapsas hapendades mõnusa meki ning kõik kasulikud omadused jäävad alles.
PS! Alljärgnevalt on antud kogused 1 kg kapsa kohta. Suurenda neid julgelt, et väärt kraami rohkelt tuleks.
- 1 kg peakapsast
- 15 g jämedat soola
- 15 g suhkrut
Riivi kapsas jämeda riiviga. Lisa sool ja suhkur ning sega kapsasse. Jäta tunniks seisma. Seejärel pane kolmes-neljas osas purki, suru iga kord tugevasti kapsale, et vedelik eralduks. Kui kõik on purkides, kata need taldriku või näiteks kapsalehtedega. Selle peale tõsta raskuseks keedetud vees steriliseeritud kivi või näiteks veega täidetud kruus.
Jäta toatemperatuurile umbes neljaks-viieks päevaks. Vahepeal eemalda tekkinud vaht. Kui vahtu enam ei teki, on käärimine lõppenud. Puhasta purgi ääred, sulge see korralikult ja tõsta seejärel külmkappi oma kasutuskorda ootama.
Soovi korral lisa valmistamisel porgandit, köömneid, tilli- või sinepiseemneid.
Kaua säilib: Korralikult hapendatud kapsas säilib külmkapis või jahedas keldris mitu kuud, kui seda hoida suletud anumas ja hügieenilistes tingimustes. Mida madalam temperatuur (aga mitte alla 0 °C), seda aeglasemalt käärimine jätkub ja seda paremini säilib.
Kasutamine: Hapendatud kapsas on väga mitmekülgne ja sobib lisandiks, koostisosaks, aga ka iseseisvaks roaks. Kasuta suppides, pirukates, salatites või burgeri- ja võileivalisandina.
Soovitus: Jälgi, et kapsas oleks kogu aeg vedeliku all – nii püsib see hapnikust eemal ega hakka hallitama. Kui kapsas on hallituse või imelikult limase kihiga kaetud ning lõhnab ebameeldivalt (mitte lihtsalt hapult), viska see ära. Pea meeles: õigesti valmistatud ja säilitatud hapukapsas muutub ajaga aina maitsvamaks!