MAAILMA KÖÖK. ITAALIA

Capri salat

Ragne Värk, 27.06.2025

Kui suvine tomat nõretab mahlast ja basiilik lõhnab lausa peadpööritavalt, on aeg valmistada Capri ehk teisisõnu Caprese salatit. See on võrratu ood lihtsusele: vaid mõned koostisosad, aga milline maitsete kokkumäng.

Valmistamise aeg
20 minutit
Kogus
4 portsjonit
  1. 200 g pastat (nt fusilli)
  2. 250 g kirsstomateid
  3. 250 g mozzarella-pallikesi
  4. 2 sl seedermänniseemneid
  5. 3 sl oliiviõli
  6. peotäit basiilikulehti
  7. 2 sl palsamikreemi
  8. soola, pipart
  1. Keeda pasta valmis soolaga maitsestatud vees, nõruta, lase jahtuda. Poolita kirsstomatid ja mozzarella-pallid. Rösti seedermänniseemned.

  2. Laota vaagnale pasta, timmi maitseid soola-pipraga. Lisa tomatid, mozzarella ja seedermänniseemned. Nirista peale oliiviõli. Kaunista basiilikulehtede ja palsamikreemiga. Maitsesta lõplikult ja serveeri.

Mis see on?

Klassikaline eelroog koosneb tomatitest, värskest mozzarella’st, basiilikust, oliiviõlist ja soolast. Maailma lihtsaima, ent ühe elegantseima salati värvid – punane, valge ja roheline – on austusavaldus Itaalia trikoloorile. Vaimustav köögilooming pärineb saapamaa lõunaosast, täpsemalt Capri saarelt, mille järgi roog ka omale nime sai.

Suvedesse lausa loodud kerge ja värske salati täpne sünnilugu pole päris selge, kuid teada on, et see kogus maalilisel puhkusesaarel populaarsust 20. sajandi alguses. Tõenäoliselt loodi see riigi rahvusliku uhkuse märgiks, et pakkuda külalistele midagi, mis esindab kõige paremini võrratuid värve ja maitseid.

Pärast teist maailmasõda muutus toit eriti menukaks, mil kuulsused ja kunstnikud avastasid Capri saare võlud. 1950ndatel aitas eelroa tuntusele kaasa Egiptuse kuninga Farouki visiit, mil talle pakuti lõunaks just Capri salatit. Teadaolevalt pälvis see monarhilt palju kiidusõnu. Sellest ajast ongi see saanud Itaalia, kuid ka teiste riikide restoranide menüüs vankumatuks hitiks.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Tavaliselt pakutakse eelroaks, kuid ka kergeks lõunasöögiks. Sobib hästi värske ciabatta või muu saialisega. Kui soovid serveerida osana suuremast menüüst, passib see oivaliselt grillitud kala või kana kõrvale. Salat ei armasta pikalt seismist, vaid on parim kohe pärast valmistamist. Kui siiski midagi alles jääb, hoia õhukindlas anumas külmkapis kuni üks päev.

Nii saab ka! Hea teada!

Klassikaliselt väga lihtsat salatit saad mitmel moel huvitavamaks tuunida. Lisa pestot, avokaadot või arbuusi, mis annavad uut tekstuuri ja maitsenüanssi. Traditsiooniliselt salatile pastat ei lisata, kuid sel moel saad toekama kõhutäie. Sooja versiooni puhul kasuta hoopis grillitud või ahjusooja mozzarella’t ja tomateid.