LAULUPEOLISELE TOIDUPAUNA

Aprikoosikuklid

Tiina Lebane, 02.07.2025

Värskelt küpsetatud kuklid teevad lihtsa hommikusöögi lausa luksuslikuks. Ja kui hea on värske kukkel ka laulu-tantsupeo proovi kaasa võtta! Valmista tainas ja vormi kuklid õhtul, lase neil öö jooksul aeglaselt külmkapis kerkida ja hommikul pärast 30-minutilist soojenemist küpseta kiirelt ahjus valmis. Sojakaste annab kuklitele ilusa värvi ja mõnusalt soolaka meki.

Valmistamise aeg
50 minutit + üle öö kerkimiseks + 8-10 minutit küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Koostisosad
  1. 15 kuivatatud aprikoosi
  2. 50 g metspähkleid või mandleid
  3. 25 g pärmi
  4. 2,5 dl külma vett
  5. 2 sl õli
  6. 1 sl mett
  7. 1,5 tl soola
  8. 1 tl sojakastet
  9. 6 dl täisteraspeltajahu
  10. 1,5 dl nisujahu
Valmistamine
  1. Lõika aprikoosid kääridega väikesteks tükkideks ja haki pähklid jämedalt.

  2. Murenda pärm kaussi. Lisa külm vesi ja sega, kuni pärm on lahustunud. Lisa aprikoosid, pähklid, õli, mesi, sool, sojakaste, speltajahu ja 1 dl nisujahu. Sega elastseks tainaks.

  3. Puista tööpinnale veidi nisujahu, tõsta sinna tainas ja jaga 12 osaks. Kui tainas kleepub liialt käe külge, lisa pisut nisujahu. Vormi tainast 12 piklikku pätsikest ja tõsta need küpsetuspaberiga kaetud restile või muule alusele. Tee terava noaga keskele sügav lõige, kuid ettevaatlikult, kuklit mitte läbi lõigates. Puista peale pisut nisujahu ja kata kuklid puhta rätikuga. Tõsta külmkappi kerkima (vähemalt 8 tundi).

  4. Järgmisel hommikul võta kuklid külmkapist välja ja lase toatemperatuuril 30 minutit kerkida. Kuumuta ahi 250 kraadini. Tõsta kuklid koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile ja küpseta ahju keskel 8-10 minutit. Seejärel tõsta restile jahtuma.