SOOJENDAV AMPS
Krõbesaiad caponata'ga
Pille Enden, 13.07.2025
Sitsiilia päritolu magushaput baklažaanihautist serveeritaks sageli pastaga või lisandina praele. Aga krõbedaks röstitud saiaviilul sobib see suurepäraselt eelroaks, veini kaaslaseks või suupistevalikusse. Hautises annavad maitselisa rosinad ja kapparid. Selle valmistamine võtab küll aega, aga hautise saab varem valmis teha, kasvõi mitu päeva enne, ja siis vajalikul hetkel külmkapist välja tõsta.

- 2 keskmist baklažaani
- 3 sl oliiviõli
- 2 sl kuldseid rosinaid
- 3 sl punase veini või šerriäädikat
- 2 sl kappareid
- 1 väike sibul
- 1 punane paprika
- 400 g tomateid
- 1 sl tomatipastat
- 3 küüslauguküünt
- 0,5 tl pruuni suhkrut
- 0,5 dl hakitud peterselli
- soola
- musta pipart
- basiilikulehti serveerimiseks
- 1 pikk sai
- õli pintseldamiseks
Kuumuta ahi 225 kraadini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. Lõika baklažaan väikesteks, umbes 5 mm kuubikuteks. Laota ahjuplaadile. Nirista peale 2 sl oliiviõli ja 0,5 tl soola ning sega läbi. Küpseta 25–35 minutit või kuni kuubikud on pehmed ja veidi pruunistunud.
Sega väikeses kausis rosinad, äädikas ja kapparid. Jäta maitsestuma.
Koori ja haki sibul. Poolita paprika, eemalda seemned, lõika väikesteks ruutudeks.
Lõika noaga tomatite kooresse rist. Kalla peale kuum vesi ja lase 1 minut seista. Kalla vesi ära. Koori ja haki tomatid.
Kuumuta suurel pannil või kastruli põhjas 1 sl õli keskmisel kuumusel. Lisa sibul ja prae mõõdukal kuumusel 3-4 minutit. Lisa paprika ja 0,5 tl soola. Prae kuni paprika on pehme 7-8 minutit.
Lisa tomatipasta, purustatud küüslauk, hakitud tomatid ja suhkur ning kuumuta kuni segu hakkab podisema. Alanda siis kuumust ja hauta 8-9 minutit või kuni kõik ained on hästi pehmed. Sega aeg-ajalt.
Lisa baklažaan, maitsestunud rosinad ja kapparid. Kuumuta segades veel 5 minutit. Sega juurde petersell ja maitsesta soola ning pipraga. Lase jahtuda.
Lõika saiad viiludeks ja pintselda õliga. Prae pannil või küpseta ahjus või grillil mõlemalt poolt krõbedaks. Serveeri caponata`t saiadel koos basiilikulehega.