MILLEGA KÜLALISI KOSTITADA? Rikkalik focaccia
Pille Enden, 20.06.2025
Focaccia ehk itaaliapärane lamesai näeb rikkaliku kattega välja peaaegu nagu võileivatort. See on täiendatud päikesekuivatatud tomatitega maitsestatud toorjuustu, vinnutatud singi, artišoki, tomatite ja maasikatega. Saia võiks küpsetada samal päeval, siis jääb see mõnusalt pehme. Suurema seltskonna puhul tasuks koguseid kahekordistada.

- 2 dl vett
- 0,5 pakki (6 g) kuivpärmi
- 0,75 tl soola
- 4,25 dl nisujahu
- 0,25 dl oliiviõli
- 2 sl oliiviõli
- 2 tl soolahelbeid
- 4 päikesekuivatatud tomatit
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 70 g vinnutatud sinki
- 80 g artišokke õlis
- 100 g kirsstomateid
- 100 g maasikaid
- päevalille- või hernevõrseid kaunistuseks
Kuumuta vesi natuke kuumemaks kui käesoojaks (42 kraadini) ja kalla suuremasse kaussi. Lisa kuivpärm ja sool ning sega kuni need on lahustunud.
Lisa tainale vähehaaval hulka jahu. Sega-sõtku korralikult läbi. Lõpuks lisa õli ja sõtku veelkord läbi. Kata kauss rätikuga ja lase soojas kohas 1 tund või kuni maht on kahekordistunud, kerkida.
Kuumuta ahi 225 kraadini.
Määri ahjuvorm või kõrgemate äärtega plaat (u 30 x 20 cm) oliiviõliga. Kummuta kerkinud tainas vormi ja suru ühtlaselt laiali. Seda on hea teha õliste kätega Lase 5-10 minutit seista.
Vajuta sõrmeotsaga tainasse süvendid. Nirista pinnale oliiviõli ning puista soolahelbeid. Küpseta ahju allosas umbes 15 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda.
Tõsta sai serveerimisalusele. Peenesta päikesekuivatatud tomatid natukese õliga saumikseriga. Lisa pool toorjuustust ja töötle läbi. Sega hulka ülejäänud toorjuust ja maitsesta vähese soolaga. Pane pritskotti ja pritsi saiale. Või määri lihtsalt spaatliga.
Lao peale vinnutatud singiviilud, nõrutatud artišokk, sektoriteks lõigatud maasikad ja tomatid ning võrsed. Serveeri kohe.