MAAILMA KÖÖK. SAKSAMAA
Suvine maasikakook
Ragne Värk, 20.06.2025
Kui see küpsetis lauale jõuab, pöörduvad kõigi pilgud lummatult vaid ühte punkti. Ja selleks on kuhjaga põhjust – eestimaiste mesimagusate maasikate kõrval kahvatub ju kõik muu.

- 100 g toasooja võid
- 1 dl suhkrut
- 1 tl vanillisuhkrut
- näpuotsatäit soola
- 3 muna
- 0,5 dl piima
- 2,5 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 200 g vanillipudingut
- 300 g maasikaid
Kasuta eestimaiseid maasikaid!
Vahusta või suhkrute ja soolaga. Lisa ükshaaval munad, seejärel piim. Sega kokku jahu ja küpsetuspulber ning seejärel segades ülejäänud tainasse. Vala 20 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta 175 kraadi juures umbes 25 minutit. Lase jahtuda.
Määri jahtunud koogile puding. Viiluta maasikad ja laota peale.
Mis see on?
Kerge, mahlane ja suvine erdbeerkuchen valmib värsketest maasikatest. Klassikaline versioon koosneb õhukesest biskviidi- või muretainapõhjast, millele laotatakse vanillikreemi ja seejärel värskeid maasikaid. Tihti kaetakse küpsetis täiendavalt läbipaistva tarretisega, mis aitab marjadel püsida värskena ja lisab kena läike. Suve kõige menukamat hõrgutist pakutakse igal pidulikul koosviibimisel.
Erdbeerkuchen sai Saksamaal tuntuks juba 20. sajandi alguses, kui koduköökides hakkasid levima lihtsamad marjakookide retseptid. Pärast teist maailmasõda muutus see eriti populaarseks, sest koostisosad muutusid kergesti kättesaadavaks ja maasikaid hakati rohkem kasvatama. Tarretis võeti kattena kasutusele 1950.–60ndatel, sest muutis koogi transportimise, säilimise ja serveerimise praktilisemaks.
Tänapäeval kuulub erdbeerkuchen klassikaliste Saksa koduküpsetiste hulka, nagu meil on näiteks rabarberihooajal biskviitkattega rabarberikook.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Kooki pakutakse tavaliselt jahtunult koos vahukoore või vanillikastmega – need tasakaalustavad värsket ja hapukat maitset. Säilitamiseks kata kook kinni ja hoia külmkapis, seal püsib see värskena umbes kaks päeva. Kauem hoides kaotavad maasikad värske välimuse. Parima tulemuse saad, kui valmistad koogi samal päeval, mil soovid seda pakkuda.
Nii saab ka! Hea teada!
Sel koogil on mitmeid variatsioone. Klassikalise biskviit- või muretainapõhja asemel sobib kasutada ka lehttainast või šokolaadist põhja, mis annab rikkalikuma maitse. Mõned perenaised lisavad maasikate alla õhukese kihi martsipani, pähklikreemi või suhkruga magustatud mascarpone’t, mis hoiab põhja kuivana ja lisab maitsekihte. Maasikate sekka võid lisada mustikaid või vaarikaid, mis muudavad hõrgutise veelgi värvilisemaks ja maitseküllasemaks.