NÄDALA KOOK
Mandli-rabarberipirukas
Tiina Lebane, 08.06.2025
Krõbeda põhja, mandlisse täidise ja hapuka rabarberikattega pirukale ei saa keegi vastu, eriti kui veel ahjusoojale maiusele lisada juurde külma vanillijäätist, vahukoort või mõnda meelepärast pudingut. See on klassikaline maitse, mida lihtsalt peab igal varasuvel saama!

- 300 g nisujahu
- 70 g suhkrut
- 0,5 tl soola
- 200 g külma võid
- 4 sl Kreeka jogurtit
- 2 sl külma vett
- 30 g võid
- 100 g mandlijahu
- 80 g suhkrut
- 1 muna
- 600 g rabarberit
- 1 muna määrimiseks
- 2 sl suhkrut
- mandlilaaste
- tuhksuhkrut
Mõõda kaussi jahu, suhkur ja sool, sega läbi. Tükelda või kuubikuteks ja lisa jahusegule. Haki noaga puruseks seguks. Lisa jogurt ja sega läbi. Lõpuks lisa külm vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Suru tainapall lapikuks, siis on seda hiljem lihtsam lahti rullida. Mähi toidukilesse ja tõsta 30-40 minutiks külmkappi.
Mandlitäidise tegemiseks sulata või. Lisa mandlijahu, suhkur ja muna ning sega ühtlaseks seguks. Lõika rabarberid umbes 5 cm tükkideks ja need pikuti pooleks.
Võta tainas külmkapist ja rulli küpsetuspaberi peal ovaalselt lahti (kui tainas kipub rulli külge jääma, puista tainale pisut jahu). Määri peale mandlitäidis, jättes umbes 3-4 cm servast katmata. Aseta täidisele rabarberikangid. Tõsta tainaservad täidisele ning määri lahtiklopitud munaga. Puista 2 sl suhkrut rabarberitele ja tainaservale, servale puista ka natuke mandlilaaste.
Küpseta 200 kraadi juures ahju keskel umbes 40 minutit, kuni tainaservad on kenasti küpsenud. Lase veidi jahtuda, enne kui lahti lõikad. Kui soovid, puista peale ka veidi tuhksuhkrut.