NÄDALA MAIUS

Basiilikupavlovad

Tiina Lebane, 11.07.2025

Suvi lihtsalt nõuab õhulist beseekoogikesi sidrunivärske kreemi ja marjadega. Basiilik lisab beseele mõistagi nii maitset kui ka värvi. Marjadest kasuta meelepäraseid, aga vaarika-mustika kooslus on tõeline klassika. Stiilne ja ometi nii lihtne maius.

Valmistamise aeg
45 minutit + 2 tundi küpsetamiseks
Kogus
12 portsjonit
Koostisosad
  1. 1 pott basiilikut
  2. 1,5 tl valge veini äädikat
  3. 5 munavalget
  4. 3 dl suhkrut
Kreem
  1. 2 dl vahukoort
  2. 250 g mascarpone’t
  3. 0,5 dl suhkrut
  4. 1 dl lemon curd’i
  5. 2 sl limoncello’t või 1 sl sidrunimahla
Peale
  1. värskeid marju
  2. basiilikulehti
  3. riivitud sidrunikoort
Valmistamine
  1. Haki basiilikulehed ja pehmed varred veidi peenemaks, vala mikserianumasse, lisa äädikas ja töötle võimalikult ühtlaseks pastaks.

  2. Vahusta munavalged mikseriga tugevaks vahuks. Lisa vahustamist jätkates osade kaupa suhkur, kuni saad elastse ja läikiva segu. Lisa basiilikupasta ja töötle segu lühidalt läbi, et roheline jaguneks ühtlaselt. Tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile lusikaga 12 portsu beseesegu. Vajuta lusikaga portsud keskelt veidi madalamaks, siis on neid pärast lihtsam kreemiga täita.

  3. Küpseta beseesid 120 kraadi juures 1 tund 20 minutit. Siis keera kuumus kinni ja lase beseedel järelküpseda veel 40 minutit. Koogikesed peavad jääma pealt krõbedad, ent seest pehmed ja pisut kleepuvad. Libista beseed vaagnale ja lase enne täitmist täiesti maha jahtuda.

  4. Kreemi tegemiseks vahusta koor. Lisa koorele mascarpone, suhkur, lemon curd ja limoncello või sidrunimahl. Töötle mikseriga ühtlaseks kreemiks. Hoia kreemi kuni kasutamiseni kaanega anumasse pakitult külmkapis.

  5. Enne serveerimist jaga kreem pavlovate peale ning lisa marju, basiilikulehti ja riivitud sidrunikoort.