ILMA KÜPSETAMATA
Suur kausikook kohvikisselli, pudingukreemi ja maasikatega
Tiina Lebane, 05.07.2025
Kui suvel ei viitsi küpsetada, aga kooki on vaja ja pealegi suuremale seltskonnale, siis üks kihiline kausikook on see, mis sobib nii valmistajale kui ka sööjatele. Koogi tegemiseks vajad vähemalt 2,5-liitrist kaussi. Pudingukreemis kasuta endale meelepärast pudingut ja maasikate asemel või neile lisaks võid kasutada ka muid marju. Veidike želatiini kreemi koostises on vajalik selleks, et kreem soojal suvepäeval liiga vedelaks ei muutuks.

- 0,5 l kanget piimaga kohvi
- 0,5 dl kartulitärklist
- 3 želatiinilehte
- 4 dl vahukoort
- 0,5 dl suhkrut
- 3 tl vanillisuhkrut
- 1 tops (230 g) pudingut (Alma)
- 200 g maitsestamata toorjuustu
- 3 pk (a 150 g) Marmitoni vanilliga võiküpsiseid
- 500 g maasikaid
Valmista kohv, lisa veidi piima, nii et saad kokku 0,5 l kohvijooki. Vala potti ja lisa kartulitärklis. Kogu aeg segades kuumuta kisselli, kuni see pakseneb ja hakkab mulksuma. Tõsta pott külma vee sisse jahtuma. Sega sageli, et kissellile ei tekiks nahka peale.
Pane želatiinilehed külma vee sisse paisuma. Vahusta koor koos suhkrutega pehmeks vahuks. Lisa puding ja toorjuust ning töötle ühtlaseks kreemiks. Pigista želatiinist vesi välja ja kuumuta väheses vees, kuni saad ühtlase vedeliku. Nirista see kogu aeg segades kreemi hulka. Tõsta kreem külmkappi, kuni tegeled maasikatega.
Puhasta maasikad ja tükelda kuubikuteks. Tõsta mõned väiksemad maasikad kaunistamiseks kõrvale.
Koogi kokkupanemiseks murenda 1 pakk küpsiseid suure kausi põhja. Jäta küpsised üsna suurteks tükkideks, mitte peenikeseks puruks. Tõsta peale pool kohvikissellist, kreemist ja maasikatükkidest. Murenda kaussi teine küpsisepakk ning lisa jälle kisselli ja kreemi. Murenda koogi peale välisserva nii palju küpsiseid kolmandast pakist, kui soovid. Keskele kuhja maasikatükid ning tõsta peale ka terveid maasikaid.
Hea, kui kook jõuab paar tundi külmkapis taheneda, kuid paku kindlasti veel samal päeval.