VEIDI SÄRTSU

Kartulisalat Kreeka moodi

Tiina Lebane, 07.07.2025

Ürdises õli-äädikakastmes kartulisalat on suurepärane lisand iga grillroa juurde, sest äädika hapukus neutraliseerib grill-liha rasvasust. Salat on aga hea ka omaette roana. Võid selle päev varem valmis teha ja lasta külmkapis maitsestuda. Enne serveerimist jääb vaid üle puistata peale murendatud fetat ja hakitud värsket tilli.

Valmistamise aeg
55 minutit + maitsestumisaeg
Kogus
6 portsjonit
  1. 1,5 kg värskeid kartuleid
  2. 2 sl õli
  3. 0,5 purki (u 140 g) päikesekuivatatud tomateid õlis
  4. 2 punast sibulat
  5. 2 dl kivita oliive (Kalamata)
  6. 1 purk (70 g) väikesi kappareid
  7. 200 g fetat
  8. peotäis värsket tilli
Kaste
  1. 1,5 dl oliiviõli või õli päikesekuivatatud tomatite purgist või mõlema segu
  2. 0,75 dl punast veiniäädikat
  3. 3 küüslauguküünt
  4. 2 tl sinepit
  5. 1 tl kuivatatud tüümiani
  6. 2 tl kuivatatud punet
  7. 1 tl musta pipart
  8. 1,5 tl soola
  1. Pese ja kuivata kartulid, lõika pooleks või 4 sektoriks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, nirista peale õli ja sega käega kartulid läbi. Käega segades saad olla kindel, et kõik tükid on õliga koos. Küpseta kartuleid 225 kraadi juures ahju keskel umbes 25 minutit. Võta ahjust välja ja lase umbes 15 minutit plaadil jahtuda.

  2. Vahepeal valmista kaste. Nõruta tomatid õlist ja haki suuremasse segamiskaussi. Mõõda välja õli ning lisa sellele äädikas, purustatud küüslauguküüned, sinep, kuivatatud ürdid, sool ja pipar. Koori sibulad, poolita ja viiluta õhukeselt. Tõsta sibulad kaussi tomatite juurde, vala peale kaste ja sega läbi.

  3. Kui ahjust võetud küpsed kartulid on veidi jahtunud, tõsta need veel soojana salatikaussi ja sega läbi. Lisa ka nõrutatud oliivid ja kapparid. Tõsta salat kaetult külmkappi maitsestuma.

  4. Enne serveerimist murenda peale feta ja sega salat kergelt läbi. Kõige peale haki lahkelt värsket tilli.