NII MAITSEB SUVI! 8 klassikalist rooga külluseaja kiituseks
Ragne Värk, 27.06.2025
Värsked aia- ja metsasaadused lükkavad suvisele söögikarussellile sisse nii võimsa hoo, et sellelt õnneks enam maha hüpata ei saagi.

Suupistevaagen

- 2 erinevat viilutatud salaamivorsti
- meelepärast juustumoosi
- valgehallitusjuustu
- klassikalisi juustukuubikuid
- 1 tl mett
- heledaid ja tumedaid viinamarju
- kreekereid
- mandleid või pähkleid
- oliive
- mustikaid
- 1 kiivit
- 1 granadilli
- lehtkapsast ja rosmariini
- 1 purki keedetud kikerherneid
- 2 küüslauguküünt
- 4 sl oliiviõli
- poolest sidrunist pressitud mahla
- 1 kuhjaga supilusikat tahiinit ehk seesamipastat
- 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 200 g keedupeeti
- 1 dl vett
- soola, pipart
- 50 g võid
- 0,5 sl nisujahu
- 1 hakitud küüslauguküünt
- 1 dl piima
- 1 dl kohvikoort
- 50 g riivitud juustu
- näpuotsatäit kurkumit
- soola, pipart
Valmista salaamiroosid. Võta kitsam pits ja lao sinna ringjalt õhukesed vorstiviilud. Servad murra üle ääre. Vooderda kogu pitsi äär. Nüüd pööra ümber ja eemalda pits. Ongi ilus roos valmis!
Hummuse valmistamiseks loputa kikerherned korralikult. Pane kõik komponendid kannmikserisse, surista segu ühtlaseks. Vett lisa nii palju, et saaksid sobiva tekstuuriga määrde. Maitsesta lõplikult.
Juustukastme valmistamiseks sulata või potis. Lisa segades jahu ja kuumuta kiirelt läbi. Vala juurde piim, koor ja küüslauguküüs. Kuumuta, kuni segu kergelt pakseneb. Sega juurde riivitud juust, lisa kurkum ja maitsesta lõplikult.
Otsi välja suurem lõikelaud. Aseta sinna kastmetopsid (hummus, juustukaste, juustumoos). Need jäävad pidepunktideks teiste komponentide suhtes. Lisa juustud. Valgehallitusjuustu kasutades lõika see osaliselt sektoriteks, nirista peale mett ja raputa üle pähklitega.
Laota juurde salaamiroosid. Täida lõikelaud viinamarjade, kreekerite, pähklite ja oliividega. Kõige viimasena täida tühjad kohad kaunistustega. Selleks võivad olla lehtkapsas, rosmariinioksad, mustikad, kiivi- ja granadillipoolikud.
Lihtne kurgihoidis

- 700 g värskeid kurke
- peotäit tillivarsi
- 10 pipratera
- 4 küüslauguküünt
- 0,6 l vett
- 1 tl soola (kerge kuhjaga)
- 1 sl suhkrut
- 1 sl äädikat (30%)
Lõika kurgid pikuti õhukesteks viiludeks ja lao purki vaheldumisi tillivarte, pipraterade ja poolitatud küüslauguküüntega. Aja potis vesi keema koos soola ja suhkruga. Lase maitseainetel täielikult sulanduda, sega juurde äädikas. Vala kuum marinaad kurkidele. Sulge kaanega, lase toatemperatuuril jahtuda ja tõsta külmkappi.
Tomatisalat mozzarella’ga

- 700 g erinevaid tomateid
- 125 g aprikoose
- 5 sl pestot
- 125 g mozzarella’t
- 2 sl hakitud pähkleid
- peotäit basiilikulehti
- soola, pipart, oliiviõli
Viiluta tomatid ja aprikoosid ning aseta alusele. Maitsesta soola-pipraga. Laota peale pesto. Rebi mozzarella katki ja laota tomatitele. Raputa peale pähklid, nirista üle oliiviõliga ja tõsta kõige peale basiilikulehed.
Maasikasalat

- paari peotäit salatilehti
- 100 g sinihallitusjuustu
- 200 g maasikaid
- 2 küpset avokaadot
- 4 sl soolapähkleid
- 2 sl oliiviõli
- 1 sl palsamiäädikat
- 1 tl mett
- pipart, soola
Laota salatilehed alusele. Murenda peale sinihallitusjuust, lisa viilutatud maasikad. Pane juurde avokaado tükeldatud viljaliha. Raputa peale soolapähkleid. Sega kastmeained omavahel, maitsesta soola-pipraga. Nirista kaste salatile ja serveeri.
Värske kartuli salat

- 500 g värskeid, väiksemaid kartuleid
- paari peotäit salatilehti
- 50 g Caesari salati kastet
- 200 g (kirss)tomatit
- 250 g suitsukala
- 2 sl hakitud tilli või sibulavarsi
- maitsestamiseks soola-pipart
Keeda kartulid pehmeks soolaga maitsestatud vees. Nõruta.
Vajadusel rebi salatilehed väiksemaks. Sega keedetud kartulitega. Lisa kaste, poolitatud tomatid, suitsukala ja maitseroheline. Sega kõik läbi. Maitsesta pipraga. Hoia serveerimiseni jahedas.
Viievürtsikana

- 3 küüslauguküünt
- 0,5 sibulat
- 2 sl hakitud ingverit
- 2 tl suhkrut
- 30 ml sojakastet
- 30 ml kalakastet
- 1,5 tl viievürtsisegu
- 0,25 tl musta pipart
- 1 kg kanakintsuliha
Haki küüslauk, sibul ja ingver hästi peeneks või püreesta kannmikseris. Tõsta suuremasse säilituskarpi, lisa suhkur, soja- ja kalakaste, viievürtsisegu ja pipar. Sega ühtlaseks ja aseta kana marinaadi. Raputa karpi, et kõik väärt kraamiga kenasti kokku saaks. Jäta külmkappi vähemalt neljaks tunniks.
Eemalda lihalt üleliigne marinaad ja pruunista kanatükke õlis mõlemalt poolt. Pane ahju ja küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.
Sealiha sibula-küüslaugumarinaadis

- 700 g sealiha
- soola, pipart
- 2 sibulat
- 4 küüslauguküünt
- 2 sl sidrunist pressitud mahla
- 3 sl hakitud värsket tilli
- 2 sl õli
- 2 tl suhkrut
Viiluta sibul ja tükelda küüslauguküüned. Pane kõik marinaadi komponendid kaussi. Lisa tükeldatud liha ja sega läbi. Jälgi, et kogu liha saaks marinaadiga kokku, ja lase sel maitsestuda vähemalt üle öö. Vahetult enne grillimist eemalda lihalt üleliigne marinaad ja maitsesta soola-pipraga. Seejärel küpseta liha grillil valmis.
Kodujuustuvaht vaarikatega

- 200 g kodujuustu
- 200 g Kreeka jogurtit
- 4 sl suhkrut
- 2 tl vanillisuhkrut
- 200 g külmutatud vaarikaid
- 200 ml vahukoort
Pane kodujuust, Kreeka jogurt, suhkrud ja vaarikad kannmikserisse. Püreesta ühtlaseks. Mikserda koor tugevaks vahuks. Sega püreestatud kodujuustusegu vahukoore hulka. Serveeri kohe või lase maiusel jahedas pisut taheneda.
Grillitud banaanid

- 4 banaani
- 4 tl mandlilaaste või hakitud pähkleid
- 4 tl maapähklivõid
- pisikesi vahukomme
- 4 kompvekki (näiteks Maiuspala, Komeet vms)
- kondenspiima
- jäätist
Tõsta banaanid sobivas suuruses fooliumitükkidele, et saaksid need grillimiseks kokku pakkida. Tee banaanidele noaga sügav sisselõige. Püüa kätega sisselõiget pisut laiemaks painutada, et täidis sisse mahuks. Täida banaanid mandlilaastude, maapähklivõi, vahukommide ja kommitükkidega. Paki banaanid fooliumisse ja küpseta valmis lõkke kohal või grillil. Selleks kulub 12−15 minutit.
Serveerides nirista banaan üle veidikese kondenspiimaga ja lisa kõrvale pallike jäätist.