MAAILMA KÖÖK. JAAPAN
Külm nuudlisalat köögiviljadega
Ragne Värk, 04.06.2025
Kui otsid sooja ilmaga midagi kerget, värskendavat ja samas toitvat, on soba-nuudlitega valmistatud salat just see õige.

- 150 g soba-nuudleid
- 1 suuremat porgandit
- 1 paprikat
- 150 g punast kapsast
- 1 sellerivart
- 150 g edamame-ube
- peotäit värsket, hakitud koriandrit
- 40 ml riisiäädikat
- 3 sl sojakastet
- 1 tl seesamiõli
- 2 sl mett
- 1 sl värskelt hakitud ingverit
- 1 sl oliiviõli
Keeda nuudleid vastavalt pakendil olevatele juhistele, kuid tavaliselt kulub selleks umbes viis minutit. Seejärel loputa külma veega. Ribasta porgand, paprika ja kapsas. Viiluta seller. Sega kõik salatikomponendid kokku.
Tee kaste ja nirista salatile, sega läbi. Vajadusel maitsesta täiendavalt. Vii lauale!
Mis see on?
See külm salat on Jaapanis väga populaarne ja pearolli mängivad siin tatrajahust valmistatud nuudlid. Sobib eriti hästi suviseks eineks, sest pole liiga rammus.
Salat võib olla väga lihtne ning koosneda vaid nuudlitest, kastmest ja rohelisest sibulast või siis rikkalikum ja sisaldada avokaadot, vetikat, redist, porgandit, seesamiseemneid ja muid koostisosi.
Nuudlid on gluteenivabad (kui kasutatud on 100% tatrajahu) ja neid hinnatakse tänu tervislikele omadustele.
Soba-nuudlite ajalugu ulatub Jaapanis tagasi üle 400 aasta. Algul söödi tatrajahust tehtud toitu enamasti vaesemates piirkondades, sest tatar kasvas hästi ka väheviljakatel muldadel. Toitvad nuudlid said kiiresti populaarseks, sest neid oli väga lihtne valmistada. Aja jooksul hakati aga nuudleid serveerima väga erineval moel mitmesugustes roogades.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Salatit pakutakse tavaliselt jahedalt koos sojakastmel, riisiäädikal ja seesamiõlil põhineva kastmega. Kõrvale sobivad hästi krõbedad köögiviljad, vetikad, grillitud tofu või kala. Kui sa kohe ei söö, säilita külmkapis kuni kaks päeva. Pea aga meeles, et värskelt on see alati parim.
Nii saab ka! Hea teada!
Salatit saad kohandada väga erinevalt vastavalt hooajale ja käepärasele toorainele. Suvel lisa arbuusi või kurki, talvel röstitud bataati ja šampinjone. Valguallikana sobivad lisaks tofule ka grillitud kana või krevetid. Lisa kastmesse ka värskelt pressitud tsitruselisi või tee hoopis kreemjam versioon maapähklivõi või tahiiniga.