HEAD JÄÄTEEPÄEVA! Valmistage üks kosutav jook

Merilin Siimpoeg, 10.06.2025

Esimene magusat jääteed meenutava joogi retsept nägi trükivalgust 1879. aastal, kui Marion Cabell Tyree jagas seda oma kokaraamatus „Majapidamine vanas Virginias“. Ta kasutas seal rohelist teed ja see on esimene teadaolev retsept, kus jooki maitsestati suhkru ja sidruniga. 

Plahvatusliku populaarsuse saavutas jäätee 1904. aasta kuumal suvel, kui külm jook pakkus mõnusat jahutust ja kosutust. Jääteed pakuti laatadel ja külastajad jõid seda massiliselt. Peaaegu kohe hakati jooki serveerima kõrgetes pokaalides, need said nimeks jääteeklaasid. Meile tuntud klassikaline jäätee sisaldab musta teed, mullivett, sidrunimahla, mett, jääkuubikuid ja värsket münti.

Aprikoosi-jäätee

4 portsjonit

Veidi teistmoodi jäätee peaosas on mesine aprikoos. Võite selle valmistada ka suurde kannu, et külalised endale ise sobiva koguse saaksid valada.

5-6 aprikoosi

2 sl mett

2 klaasi musta teed

värskeid piparmündilehti

jääkuubikuid

200 ml mullivett

Tükeldage aprikoosid ja tõstke potti. Lisage 2 sl mett ja keetke pehmeks. Püreestage ja laske jahtuda.

Valmistage tee ja laske jahtuda. Tõstke klaasidesse jääkuubikud ja mündilehed. Jaotage peale aprikoosipüree, tee ja mullivesi. Segage ja lisage klaasidesse veel mündilehti. Nautige kohe.