Kolm kreekapärast retsepti suvisele suupistelauale
Merilin Siimpoeg, 07.06.2025
Kreeka köögile mõeldes meenuvad mulle hõrk baklažaani ja hakklihaga ahjuroog moussaka, krõbeda filotainaga pirukas spanakopita ning mõnusat Kreeka jogurtit võiksin peaaegu igale roale lisandiks panna.

Magusa poole pealt isutab mind kohe aga rammus, ekstra võine ja veidi krõbe baklava, mida olen valmistanud pistaatsia- ja Kreeka pähklitega. Kreeka köök on igal juhul rikkalik ja avastamist jagub mul veel küllaga!
Jagan teiega kolme kreekapärast retsepti, et saaksite ka kodus neid valmistada ja hetkeks Vahemere äärde rännata.
Skordalia küüslaugu-kartulimääre
4 portsjonit
Skordalia on paks kreemjas määre, millele tekstuuri loomiseks on lisatud kartulit või saia. Olen kuulnud, et see maitserikas küüslaugumääre ei puudu üheltki Kreeka suupistelaualt meze’lt. Skordalia nimi tuleb kreekakeelsest sõnast skordo, mis tähendab küüslauku. See sobib nautimiseks eri sorti saiaga.
1 keskmine kartul (umbes 125 g)
4 paksu küüslauguküünt
pool tl kuivatatud Kreeka punet
1 tl hakitud värsket rosmariini
pool sl valge veini äädikat
pool tassi kvaliteetset oliiviõli
1 sl Kreeka jogurtit
soola
pipart
Keetke kartul koorega, et mugul võimalikult kuiv püsiks, seejärel koorige ja püreestage. Suruge küüslauguküüned läbi purusti ja lisage kartulile. Taaselustage kuivatatud pune – pange 5 minutiks keevasse vette ja seejärel suruge vesi välja. Lisage pune koos rosmariini, äädika, õli ja jogurtiga kartulile ning segage hoolikalt läbi.
Maitsestage soola ja pipraga. Kui määre jäi liiga paks, lisage veidi vett.
Proovige teha ka saiaga!
Nii saate ära kasutada köögikappi seisma jäänud saianuki.
Gyros kana ja köögiviljadega

Kreekakeelne sõna gyro tähendab pööramist või revolutsiooni. Gyros on kuulsaim kreekapärane kiirtoit, kus maitsvat liha ja köögivilju ümbritseb pehme pitaleib.
2 portsjonit
Kanamarinaad:
300 g kanakintsuliha
300 g Kreeka jogurtit
1 tl tl soola
0,25 tl musta pipart
2 tl kuivatatud oreganot
Tzatziki:
2 pisikest kurki
pool tl soola
250 g Kreeka jogurtit
1 sl oliiviõli
2 küüslauguküünt
valget või musta pipart
Lisaks:
2 tomatit
1 väike värske kurk
1 punane sibul
2 pitaleiba
soovi korral värskeid ürte
Lõigake kanakintsuliha tükkideks, mida on mugav grillida. Segage kana hulka jogurt, sool, pipar ja kuivatatud oregano. Laske külmkapis paar tundi seista. Valmistage ka tzatziki kaste. Selleks riivige kurk jämeda riiviga või hakkige väikesteks kuubikuteks. Puistake peale soola ja jätke 15 minutiks seisma. Valage kurgist tekkinud vedelik ära. Segage omavahel jogurt, õli, kurk ja peeneks hakitud küüslauk. Laske vähemalt 15 minutit külmkapis seista. Viilutage ka tomat, kurk ja sibul.
Kuumutage grill või pann keskmisele kuumusele. Võtke jogurtis seisnud kana külmkapist välja ja grillige seda 6-7 minutit mõlemalt poolt. Kui kana on küps, tõstke see grillilt ära ja laske 5 minutit puhata, enne kui lõikate selle õhukesteks ribadeks. Serveerimiseks tõstke iga pitaleiva peale esmalt tzatziki kastet, seejärel kanaliha, köögiviljad ja värsked ürdid. Keerake soovi korral rulli ja mässige paberisse, et oleks mugavam hammustada või serveerige taldrikul.
Kanaliha ei ole teie lemmik?
Valmistage gyrost hoopis hoopis lamba- või veiselihaga!
Tiropsomo seesamiseemnetega

5-6 portsjonit
Tiropsomo on ülimalt pehme ja õhuline fetatäidisega sai, mida on tore sõpradega jagada. Pakkuge kõrvale häid oliive ja hummust ning ongi laud kaetud!
500 g nisujahu
12 g pakk kuivpärmi
1 tl soola
2 tl roosuhkrut
1 sl seesamiseemneid
1 dl oliiviõli
Täidis:
400 g fetajuustu
Lisaks:
2 sl seesamiseemneid
head oliiviõli
Segage nisujahu, pärm, sool, suhkur ja seesamiseemned. Lisage oliiviõli ja 400 ml toasooja vett. Sõtkuge tainast 5 minutit ja laske soojas kohas rätiku all tund aega kerkida. Võite taina kausiga ka 40–50kraadisesse ahju kerkima panna, nii piisab 30 minutist. Kummutage tainas jahuga puistatud küpsetuspaberile ja ajage näppudega laiali, peaksite saama suure 40 cm läbimõõduga ringi. Murendage fetajuust ja sättige see ringi keskele kuhja. Tõstke tainaääred ringi keskele kokku. Määrige sai oliiviõliga ja puistake peale seesamiseemned. Küpsetage 190kraadises ahjus 20–25 minutit, kuni on kerkinud ja kuldne. Võib jääda täiesti ebakorrapärase kujuga – mida rustikaalsem, seda parem!
Laske veidi jahtuda ja murdke tükkideks. Maitseb eriti hästi koos kvaliteetse oliiviõliga.
Fetale seltsi
Täidisse sobivad ka päikesekuivatatud või karamelliseeritud tomatid, samuti oliivid.