KREEMJAS NAUDING

Mooni-kohupiimakook

Pille Enden, 10.07.2025

Mooni- ja kohupiimatäidisega kook on mõnusalt kreemjas ja õrnalt magus maius. Kahe täidise maitsed ja tekstuur sobivad hästi kokku. Kook mekib suurepäraselt pärastlõunase kohvi kõrvale, aga pidulikumakski puhuks.

Valmistamise aeg
25 minutit + 30 minutit külmkapis + 55 minutit ahjus
Kogus
10 portsjonit
Põhi
  1. 2,5 dl nisujahu
  2. 0,5 dl suhkrut
  3. 0,5 tl küpsetuspulbrit
  4. 100 g võid
  5. 1 munakollane
  6. võid vormi määrimiseks
  1. Põhja valmistamiseks sega omavahel jahu, suhkur ja küpsetuspulber. Lõika või väikesteks kuubikuteks, lisa kuivainetele ja haki noaga või näpi sõrmedega puruks. Lisa munakollane ja sega ühtlaseks tainaks.

  2. Kata 22-23 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri nii paber kui servad võiga. Suru tainas vormi põhja ja pane 30 minutiks külmkappi.

  3. Kuumuta ahi 190 kraadini. Küpseta põhja ahjus 10 minutit. Alanda ahju temperatuur 175 kraadile.

Moonitäidis
  1. 4 dl piima
  2. 1,5 dl mooniseemneid
  3. 0,5 dl mannat
  4. 0,75 dl suhkrut
  5. 1 tl vanilliekstrakti
  6. 1 sidruni riivitud koor
  1. Moonitäidise valmistamiseks kuumuta kastrulis piim keemiseni. Sega juurde mooniseemned, manna, suhkur, vanilliekstrakt ja sidrunikoor. Keeda madalal kuumusel pidevalt segades kuni paksenemiseni (5–7 minutit). Lase veidi jahtuda.

Kohupiimatäidis
  1. 200 g kohupiima
  2. 1 dl hapukoort
  3. 2 muna
  4. 2 sl sidrunimahla
  5. 3 sl suhkrut
  6. 1 sl maisitärklist
  1. Sega kohupiima hulka hapukoor, lahtiklopitud munad, sidrunimahl, suhkur ja maisitärklis.

  2. Määri moonitäidis põhjale ja tõsta seejärel peale kohupiimatäidis. Silu pealt tasaseks.

  3. Küpseta 40–45 minutit või kuni täidis on tahe ja kergelt kuldne. Lase enne serveerimist täiesti jahtuda.