MAAILMA KÖÖK. KÜPROS. Pitad grillitud liha ja kurgikastmega

Ragne Värk, 31.05.2025

Igatsust kuuma rannaliiva ja erksiniste Vahemere lainete järele aitab leevendada just see roog. Võtad ühe, siis teise ampsu ja juba näedki end vaimusilmas kohvreid pakkimas.

Valmistamise aeg
30 min
Kogus
4 portsjonit
  1. 4 paksemat pitat või saiataskut
  2. 1 väikest punast sibulat
  3. 2 tomatit
  4. 150 g kurki
  5. soovi korral friikartuleid
Liha:
  1. 600 g sealiha
  2. 2 sl oliiviõli
  3. 1 sidrunit
  4. 3 küüslauguküünt
  5. 1 tl hakitud tüümiani
  6. soola, pipart
Kurgikaste:
  1. 100 g värsket kurki
  2. 4 sl hakitud värsket tilli
  3. 100 g hapukoort
  4. 50 g majoneesi
  5. soola, pipart, suhkrut
  1. Lõika liha väikesteks tükkideks – siis on neid mugav grillvarda otsa ajada. Sega kausis oliiviõli, riivitud sidrunikoor, poolest sidrunist pressitud mahl, hakitud küüslauguküüned ja tüümian. Lase lihal maitsestuda vähemalt kaks tundi kuni üle öö. Vahetult enne grillimist maitsesta liha soola-pipraga. Lüki lihatükid varda otsa ja küpseta grillil valmis.

  2. Kastmeks tükelda kurk ja sega kokku ülejäänud koostisosadega. Maitsesta soola, pipra ja suhkruga.

  3. Kuumuta pitad grillil läbi. Tõsta leibadele kaste, tomativiilud, ribadeks lõigatud kurk. Lisa liha ja pane veel peale pisut kastet ning soovi korral ka friikartuleid.

  4. Suvine!

Mis see on?

Vahemere piirkonnast pärit lihtne ja maitseküllane tänavatoit on kõikjal maailmas väga populaarne. See koosneb grillitud lihast, mida serveeritakse traditsiooniliselt pita sees koos salati, sibula, tomati ja kastmetega, tihti lisatakse ka friikartuleid. Täidiseks on enamasti souvlaki ehk vardas küpsetatud liha. Kõige traditsioonilisemalt kasutatakse sea-, lamba või kanaliha, mis maitsestatud sidruni, oliiviõli, pune ja küüslauguga. Küprosel tehakse souvlaki enamasti väiksematest lihatükkidest, mis annab veel eriti suitsuse ja krõbeda maitse.

Sõna souvlaki tuleneb vanakreekakeelsest sõnast souvla, mis tähendabki otsesõnu varrast. Lihtsakoelise roa juured ulatuvad tegelikult Antiik-Kreekasse, kus liha küpsetati varrastel juba üle 2000 aasta tagasi. Küprosel muutus roog eriti populaarseks 20. sajandi alguses, mil tänavatoit muutus kergemini kättesaadavaks ja väiksemates külades hakati pakkuma lihtsat, kuid tõhusat einet.

Foto: Pexels

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Traditsiooniliselt serveeritakse koos hakitud tomati, sibula, kapsa või salatiseguga, tzatziki või lihtsa jogurtikastme ning tihti ka friikartulitega. Kõrvale sobib hästi värske sidrunilõik, aga mahl pigistatakse lihale vahetult enne söömist. Kui köögivilju ja liha jääb üle, säilita neid külmkapis õhukindlates, kuid eraldi karpides kuni 2–3 päeva. Soojendamisel pista liha korraks ahju või pannile, et see jääks taas krõbe. Pitat rösti enne uuesti kasutamist kergelt või lihtsalt soojenda üles, et see säilitaks oma tekstuuri.

Nii saab ka! Hea teada!

Pita sees serveeritud souvlaki’t võib võrrelda vrapiga. Siiski saab välja tuua mõned erinevused: pita on paksem ja tihedam kui vrapile omane õhuke tortilja. Tihti kasutakse spetsiaalseid pitataskuid, millesse kogu täidis peita. Küprosel grillitakse liha traditsiooniliselt vardas, samas kui vrapis võib see olla eri kujul küpsetatult.

Lisaks klassikalisele sealihale valmista seda halloumi’st – see variant on eriti populaarne taimetoitlaste seas. Mõned lükivad vardasse ka köögivilju, näiteks paprikat, suvikõrvitsat või punast sibulat, mis annavad veelgi maitset ja värvi. Kastmete valik võib ulatuda tzatzikist kuni hummuse või pikantsete lisanditeni. Samuti võid pita asemel kasutada lavašši või tortiljat.

Soovitused ja nipid:

  • Enamasti arvatakse, et hea souvlaki tunneb ära selle järgi, kui palju mahla voolab liha seest välja esimese hammustusega.

  • Liha võiks marineerida vähemalt 2–3 tundi, kuid parima maitse saavutad öö läbi hoides.

  • Kasuta kvaliteetset oliiviõli ja värskelt pressitud sidrunimahla, just need annavad lihale iseloomulikku Vahemere mekki.

  • Kui kasutad puust grillvardaid, leota neid eelnevalt vees.

  • Ära küpseta liha liiga kaua, muidu muutub see kuivaks. Ideaalne souvlaki on seest mahlane ja väljast kergelt krõbe.

  • Rösti pitat enne täitmist kergelt, et see muutuks soojaks ja painduvaks, ent mitte liiga kõvaks.

  • Lisa julgelt täidisele kuivatatud piparmünti või koriandrit.