NÄDALA KOOK

Espresso-rabarberikook

Pille Enden, 25.05.2025

Õhuline kook on maitsev maius, mis sobib ideaalselt kohvisõpradele. Koogil on küpsetatud ja kohviga immutatud pähkline põhi, sellel hapukas rabarberimoos ja peal kohev kohvimaitseline vaht.  Tulemus ei ole üleliia magus, rabarber annab hapuka ja kohv kergelt mõrkja maitse.

Valmistamise aeg
45 minutit + 30 minutit ahjus + 3 tundi külmkapis
Kogus
12 portsjonit
Põhi
  1. 1 dl suhkrut
  2. 4 muna
  3. 160 g jahvatatud sarapuupähkleid
  4. 1 dl nisujahu
  5. 1 tl küpsetuspulbrit
  6. võid vormi määrimiseks
  1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Kata 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Määri võiga.

  2. Vahusta põhja jaoks munad ja suhkur heledaks kohevaks vahuks. Sega hulka pähklid ja sõelu küpsetuspulbriga segatud jahu. Vala tainas vormi ja küpseta 30 minutit. Võta ahjust ja lase jahtuda.

Rabarberitäidis
  1. 400 g rabarberit
  2. 1 dl suhkrut
  3. 2 sl maisitärklist
  1. Haki rabarber või lõika viiludeks. Pane kastrulisse ja lisa suhkur. Kuumuta keskmisel kuumusel kuni hakkab mahla eralduma. Siis võid kuumust suurendada. Keeda 5-7 minutit või kuni rabarber on pehme. Sega maisitärklis vähese külma veega, lisa rabarberile ja kuumuta veel kuni segu pakseneb.

  2. Võta põhi vormist. Lõika ülemine kolmandik ära ja murenda peeneks. Pese ja kuivata vorm. Pane põhja alumine osa vormi tagasi. Immuta kohviga. Tõsta peale rabarberitäidis.

Täidis
  1. 5 sl kanget kohvi
  2. 4 želatiinilehte
  3. 200 g maitsestamata toorjuustu
  4. 3 sl suhkrut
  5. 1 sl vanillisuhkrut
  6. 2 dl vahukoort
  7. 3 pakki (a 8 g) lahustuvat kohvipulbrit
  8. 2 sl piima
  1. Pane želatiinilehed 10 minutiks külma vette likku. Mikserda toorjuust suhkrutega kohevaks. Kuumuta piim. Pigista želatiinilehed hästi kuivaks ja lahusta kuumas piimas. Sega toorjuustu hulka.

  2. Vahusta koor kohvipulbriga tugevaks vahuks. Sega toorjuustuga. Tõsta segu vormi ja silu. Puista peale murendatud põhjapuru. Pane vähemalt 3 tunniks külmkappi tarretuma.