TOITEV JA MAITSERIKAS
Vahemereline läätse-köögiviljasalat
Pille Enden, 15.05.2025
Läätsesalat on kerge, toitev ja maitseküllane roog, mis sobib suurepäraselt nii pearoaks kui ka lisandiks. Salati põhikomponendiks on keedetud rohelised või pruunid läätsed, mis annavad salatile mõnusa tekstuuri. Tuleb ainult jälgida, et need liiga pehmeks ei keeks. Rohkelt värskeid köögivilju, ürte ja oliiviõli ning veiniäädikaga kaste annab Vahemere piirkonnale omase nüansi. Kui meeldib, pane salatisse feta asemel kitsejuustu.

- 2 dl rohelisi või pruune läätsesid
- 200 g kurki
- 1 punane sibul
- 150 g kirsstomateid
- 1 dl hakitud peterselli
- 80 g Kalamata oliive
- 200 g feta juustu
- 50 g rukolalehti
Alusta läätsede keetmisega. Loputa need külma vee all. Pane kastrulisse, kalla peale 6 dl külma vett. Kuumuta keemiseni, seejärel alanda kuumust ja lase podiseda, kuni läätsed on pehmed, umbes 18-20 minutit. Kurna, kalla üle külma veega ja lase jahtuda.
Lõika kurk väikesteks kuubikuteks, haki punane sibul, poolita kirsstomatid ja viiluta või haki oliivid.
Tõsta jahtunud läätsed suurde kaussi. Lisa kurk, punane sibul, tomatid, petersell ja oliivid. Murenda peale juust.
- 3 sl oliiviõli
- 1 sl punase veini äädikat
- 0,5 sidruni mahl
- 2 tl Dijoni sinepit
- 2 tl mett või agaavisiirupit
- 1 tl kuivatatud punet
- soola
- musta pipart
Klopi oliiviõli, punase veini äädikas, sidrunimahl, Dijoni sinep, mesi ja kuivatatud pune ühtlaseks kastmeks. Maitsesta soola ja pipraga.
Vala kaste salatile ja sega kõik kokku. Maitsesta veel kui vaja. Serveeri rukolalehtedega.