KERGE JA SUVINE
Spargli-avokaadorisoto
Pille Enden, 18.06.2025
Kreemjas risotos on ühendatud avokaado mahedus ja spargli kerge mõrkjus ning krõmps struktuur. See on suurepärane roog, mis sobib ideaalselt neile, kes naudivad kergemat ja rohelisemat risotot.

- 250 g spargleid
- 1 sl õli
- 2 šalottsibulat
- 3 dl risotoriisi
- 3 sl võid
- 2 dl kuiva valget veini
- 8 dl köögviljapuljongit
- 2 avokaadot
- 2 dl riivitud kõva juustu
- 1 sl sidrunimahla
- riivitud sidrunikoort
- soola
- musta pipart
Murra ära spargli puitunud varreosa. Murra või lõika sparglid umbes 1 cm tükkideks. Prae pannil õlis 3-4 minutit kuni pehmenevad, kuid jäävad siiski krõmpsuks.
Koori ja haki sibulad. Prae sibulat ja riisi 2 minutit poti põhjas 2 sl võis. Lisa valge vein kahes osas ja keeda segades, kuni see on imendunud.
Kuumuta puljong. Sega 1–2 dl kaupa riisi hulka. Lisa uus ports alles siis, kui eelmine on riisi sisse imendunud.
Kui kogu puljong on riisi imendunud, lisa spargel.
Koori avokaadod ja eemalda kivid. Lõika väikesteks tükkideks. Pool tükkidest purusta kahvliga. Maitsesta soola ja pipraga.
Lisa avokaado koos juustuga risoto hulka. Sega hulka ülejäänud või. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Lase mõni minut maitsetel ühtlustuda, enne kui serveerid. Serveeri riivitud sidrunikoorega.