Lase nuikapsal särada!
Ragne Värk, 24.05.2025
Võrratu köögivili on teenimatult tagaplaanile jäetud. Avasta kohe enda jaoks see krõmps tekstuur, mahlasus ja kergelt magus mekk.

Nuikapsasalat
Köögiviljadest pakatav salat kasvatab fantaasiale lennukad tiivad. Paku lisandiks, eelroaks või pista vrapi ja burgeri vahele.

- 350 g nuikapsast
- 200 g punast kapsast
- 1 suuremat porgandit
- 1 väiksemat õuna
- 1 sl hakitud tilli
- 100 g majoneesi
- 1 tl magusat sinepit
- 1 sl hapukoort
- soola, pipart, suhkrut
- soovi korral mõned tilgad trühvliõli
Koori nuikapsas. Lõika nuikapsas, punane kapsas ja õun hästi peenikesteks ribadeks. Riivi porgand jämeda riivipoolega. Sega kõik salati koostisained omavahel.
Valmista kaste ja maitsesta soola, pipra, suhkruga. Lisa salatile ja sega läbi. Timmi mekk lõplikult paika.
Püreesupp
Lihtsa, kuid maitserohke püreesupi võid vabalt eelmisel päeval valmis teha. Nii pole järgmisel päeval vaja põlle ette sidudagi, lihtsalt soojenda kosutav kõhutäis üles.

- 1 porrulauk
- 0,25 tl Cayenne’i pipart
- 1 tl karripulbrit
- 1 tl kuivatatud tüümiani
- 2 suuremat kartulit
- 750 g nuikapsast
- 4 dl puljongit
- 1–2 dl koort (35%)
- 75 g parmesani
- soola, pipart
Tükelda kooritud köögiviljad. Kuumuta paksupõhjalises potis pisut õli ja tõsta sinna porruviilud. Kuumuta läbi, lisa Cayenne’i pipar, karri ja tüümian. Nüüd pane potti kartul ja nuikapsas. Sega läbi ja vala juurde puljong. Lase keema tõusta ja hoia keskmisel tulel köögiviljade pehmenemiseni. Seejärel püreesta. Vala tagasi potti, lisa koor (nii palju, et saad sobiva tekstuuri) ning parmesan. Kuumuta läbi. Maitsesta lõplikult ja serveeri.
Röstitud nuikapsafriikad
Nii maitserohke ja mõnus tervislik näks ärkab ellu koos kreemise kastmega.

- 1 kg nuikapsast
- oliiviõli
- 1 tl köömneid
- 1 tl kuivatatud tüümiani
- soola, pipart
- 100 g majoneesi
- 0,5 tl trühvliõli
- 0,25 tl Cayenne’i pipart
- soola, pipart
Lõika kooritud nuikapsas pulkadeks ja pane kaussi. Nirista peale oliiviõli. Lisa köömned, tüümian ja maitse järgi soola. Sega korralikult läbi. Tõsta ühe kihina ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures umbes 35 minutit. Sega kastmeained omavahel ja serveeri koos friikatega.