MAAILMA KÖÖK. IIRIMAA. Mahlane rabarberipirukas

Ragne Värk, 25.05.2025

Lihtsas, aga erakordselt maitsvas küpsetises sulandub hapukas rabarber koos mureda põhjaga täiuslikuks koosluseks.

Valmistamise aeg
20 minutit + küpsemisaeg ja taina maitsestumisaeg
Kogus
8 portsjonit
Tainas:
  1. 200 g toasooja võid
  2. 50 g suhkrut
  3. 2 muna
  4. 300 g nisujahu
  5. näpuotsatäis soola
Täidis:
  1. 850 g rabarberit
  2. 300 g suhkrut
  3. 1 tl kaneeli
  4. 0,5 tl jahvatatud muskaatpähklit
  5. näpuotsatäis soola
  6. 1 muna määrimiseks
  1. Vahusta või suhkruga. Lisa munad, sega ühtlaseks. Pane juurde jahu ja sool ning sõtku kätega ühtlaseks palliks. Tõsta külmkappi maitsestuma vähemalt kaheks tunniks.

  2. Vahetult enne küpsetama asumist koori ja tükelda rabarberid. Sega need kokku ülejäänud maitseainetega. Rulli 2/3 tainast jahusel pinnal laiali ning vooderda sellega võiga määritud kandilise koogivormi (21 × 29 cm) põhi ja ääred. Tõsta peale rabarberitäidis. Rulli ülejäänud tainas kandiliseks kettaks ja kata kook. Näpi tainaääred omavahel kokku ja torgi kahvliga peale kerged augud.

  3. Määri kooki pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta 180 kraadi juures 45–55 minutit.

  4. Rohke täidisega!

Mis see on?

Klassikaline magustoit muutub iirlaste seas eriti populaarseks just rabarberi kõrghooajal. Kusjuures, kooki armastatakse tänu maalähedasele lihtsusele ja kodusele maitsele. Hõrgutava küpsetise tarbeks valmistatakse tavaliselt rohkest võist valmiv muretainas, mis laiub nii koogi põhjal kui ka peal. Küpsetamisel muutub see meeldivalt krõbedaks. Tainakihtide vahele peidab end aga lihtsatest maitsetest koosnev magushapu täidis.

Foto: Unsplash

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Serveeri soojalt koos vahukoore, vanillikastme või -jäätisega. Mõistagi on klaasitäis külma piima, ning tass teed või kohvi küpsetise kõrval ideaalsed kaaslased. Säilib külmkapis hästi kuni kolm päeva. Sellisel juhul pista enne serveerimist pirukas korraks ahju – nii muutub see mõnusalt soojaks ja tainakiht taas kergelt krõbedaks.

Nii saab ka! Hea teada!

Lisaks klassikalisele tainakihtidega kaetud pirukale võid sama retsepti järgi teha lahtist pirukat või galetti, kus tainas laiub lisaks koogipõhjale ka -äärtel.

Pane rabarberitele täiendavalt juurde maasikaid. Maitseainetest kostita täidist tsitruskoore, ingveri või kardemoniga. Suhkrusisaldust saad kohandada vastavalt rabarberi hapukusele – pea meeles, et varajane rabarber on mahedam, hilissuvine hapum. Samuti proovi täisterajahust või mandlijahust tainast.

Soovitused ja nipid:

  • Taina valmimisel hoia seda kindlasti vähemalt kaks tundi külmkapis, et tainas saavutaks soovitud konsistentsi. Võid selle ka eelmisel päeval valmis teha.

  • Rabarberit ära eelnevalt keeda ega kuumuta. Lihtsalt tükelda, sega suhkru ja maitseainetega ning laota otse tainale.

  • Ära rabarberit liialt varakult valmis haki ega teiste komponentidega sega. Muidu hakkab eralduma üleliigset vedelikku.

  • Torgi kindlasti tainasse väikeseid augukesi, et üleliigne aur küpsemisel välja pääseks. See aitab vältida piruka liialt niiskeks muutumist.

  • Sool, mustkaatpähkel ja kaneel lisavad hapuka kevadhiti maitsele sügavust ja toovad rabarberi paremini esile!

  • Enne täidise vormi asetamist raputa tainale pisut riivsaia või mandlijahu – see aitab vältida pirukapõhja liigset vettimist.