POTIEMAND. Kindla peale minek!

Lia Virkus, Pille Enden, Tiina Lebane, 18.05.2025

Kohupiimast triiki kodusele maiuspalale ei suuda keegi kunagi ära öelda. Pealekauba õnnestuvad need alati.

Kohupiimakook martsipani ja porgandiga

Mõnusalt martsipanimaitselise koogi teevad tervislikumaks ja põnevaks porgandid. Kaunista talvisel ajal granaatõunaseemnetega, suvel sobivad marjad. Vahukoor või vanillikaste muudab koogi pidupäevale sobilikuks.

Foto: Jaan Heinmaa
Valmistamise aeg
20 min + küpsemisaeg 1 h
Kogus
12 portsjonit
Põhi:
  1. 120 g digestiivküpsiseid
  2. 70 g võid
  3. 50 g mandlilaaste
Täidis:
  1. 400 g pakikohupiima
  2. 200 g toasooja toorjuustu
  3. 1,5 dl hapukoort
  4. 3 muna
  5. 1 dl suhkrut
  6. 100 g martsipani
  7. 200 g keedetud ja püreestatud porgandeid
Kaunistamiseks:
  1. Granaatõunaseemneid, marju või mandlilaaste
  1. Purusta küpsised ja mandlilaastud ning sega sulavõiga. Suru küpsisesegu küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga vormi põhja. Eelküpseta 200kraadises ahjus 10 minutit.

  2. Täidiseks vispelda munad suhkruga. Lisa kohupiim, toorjuust ja hapukoor ning sega ühtlaseks. Nüüd lisa porgandipüree ja riivitud või väikesteks tükikesteks lõigatud martsipan. Sega ühtlaseks ja kalla eelküpsetatud põhjale. Küpseta 180kraadises ahjus 40‒50 minutit või kuni kook on küps. Keera kuumus kinni ja lase koogil tunnike jahtuda avatud uksega ahjus.

  3. Hoia soovitatavalt üle öö külmas ja kaunista vahetult enne serveerimist.

Kirju šokolaadi-kohupiimakook

Šokolaadi ja kohupiimaga kook maitseb suurtele ja väikestele. Kasuta põhja valmistamiseks heledaid või tumedaid küpsiseid. Just nii, kuidas rohkem meeldib.

Foto: Jaan Heinmaa
Valmistamise aeg
25 min + küpsemisaeg 1 h
Kogus
12 portsjonit
Põhi:
  1. 75 g võid
  2. 2 sl pruuni suhkrut
  3. 180 g küpsiseid
Täidis:
  1. 100 g šokolaadi
  2. 3 muna
  3. 500 g maitsestamata kohupiimakreemi
  4. 1 dl suhkrut
  5. 1 dl hapukoort
  1. Sulata või ja suhkur. Sega hulka purustatud küpsised ja suru mass küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Pane täidise valmistamise ajaks külma.

  2. Tükelda šokolaad ja sulata veevannil. Klopi toasooja kohupiimakreemi hulka munad, suhkur ja hapukoor. Lisa sulatatud šokolaad ja sega nii palju, et segu jääb kirju. Tõsta täidis põhjale ja tasanda.

  3. Küpseta 160kraadises ahjus 50‒60 minutit, kuni täidis on tahe. Hoia 2 tundi jahedas.

Kardemoniga õuna-kohupiimakook

Kardemoni on siin alates tainast igas kihis. Kui kardemon jätab külmaks, asenda see näiteks kaneeli-muskaatpähkli seguga, kookosega või hoopis sidruniga.

Foto: Jaan Heinmaa
Valmistamise aeg
30 min + küpsemisaeg 1 h
Kogus
12 portsjonit
Tainas:
  1. 230 g toasooja võid
  2. 1,5 dl suhkrut
  3. 2 munakollast
  4. 5 dl jahu
  5. 2 tl vanillisuhkrut
  6. 1 tl kardemoni
  7. 1 tl küpsetuspulbrit
  8. 0,5 tl soola
Õunakiht:
  1. umbes 600 g õunu
  2. 3 tl suhkrut
  3. 1,5 tl kardemoni
Kohupiimatäidis:
  1. 0,5 dl suhkrut
  2. 1 sl kartulitärklist
  3. 400 g kohupiima, näiteks sidruni või vanilliga
  4. 2 munavalget
  1. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks vahuks ja sega juurde munakollased (munavalged jäävad kohupiimatäidiseks). Pane kokku kuivained ja lisa osade kaupa võisegule, sega tainaks. Määri 26 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja küljed võiga ning suru ⅔ tainast ühtlaselt põhja ja külgedele.

  2. Lõika õunad sektoriteks, eemalda seemnekoda. Kui kasutad õhukese koorega kodumaiseid ubinaid, viiluta need õhukeselt koos koorega. Või siiski koori, nagu meeldib! Aseta õunad ühe kihina üksteise kõrval vormi tainale ja puista peale 1 tl suhkrut ja 0,5 tl kardemoni. Tee ülejäänud viiludest koos suhkru ja kardemoniga veel kaks samasugust kihti.

  3. Kohupiimatäidiseks sega kokku suhkur ja kartulitärklis, lisa kaussi kohupiim ja munavalged ning mikserda siledaks seguks. Tõsta segu õuntele. Vormi ülejäänud tainast väikesed pallikesed ja tõsta kohupiimatäidisele. Soovi korral puista juurde pisut kardemoni.

  4. Küpseta 200kraadise ahju alumisel siinil 50–60 minutit. Ära unusta aeg-ajalt ahju piiluda. Kui pind hakkab tumenema, kata fooliumiga. Lase enne lahtilõikamist vähemalt pool tundi või kauemgi jahtuda.

Foto: kirjastus

„Kohupiimakoogid ja -magustoidud“

Põnev retseptiraamat on pühendatud siinse köögi ühele armastatuimale toorainele – kohupiimale. Autorid Lia Virkus, Pille Enden ja Tiina Lebane on kokku pannud ligi 70 retsepti, mille keskmes on pehme, kreemjas ja mitmekülgne kohupiim. Küpseta ahjus või tarreta külmas, valmista suur plaadikook, pühadeks vormikook, pidulauale suursugune tort, sõbrale üllatuseks minikook või perele õhtuks kerge magustoit. Raamat on nelja väljaande muudetud ja täiendatud trükk. Hind 23.95, Rahvaraamat.ee