MAAILMA KÖÖK. Beverly Hills. La Scala on staar
Ragne Värk, 17.05.2025
Kui sa pole varem sedasorti salatit proovinud, pead seda nüüd kohe kindlasti tegema. Kuna maitsetest pakatav kausitäis valmib olematu vaevaga, valmista seda või paar korda nädalas.

- paari peotäit jääsalatilehti
- paari peotäit Rooma salati lehti
- 225 g salaamit
- 250 g mozzarella’t
- 1 purki (400 g) konserveeritud kikerherneid
- 50 g riivitud parmesani
- 75 ml oliiviõli
- 1 tl valgeveiniäädikat
- 1 sl magusat sinepit
- 1 tl pruuni suhkrut (või mett)
- 0,5 tl tšillihelbeid
- soola, pipart
Tükelda salatilehed väiksemaks. Tee salaamist peened ribad ja rebi mozzarella tükkideks. Loputa kikerherneid voolava vee all ja patsuta majapidamispaberiga kuivemaks. Sega kõik kausis kokku.
Valmista kaste ja maitsesta täiendavalt, kui tunned selleks vajadust. Seal peab olema veidi magusust, hapukust ja vürtsikust. Nirista salatile ja sega kergelt läbi. Serveerides riivi veel peale pisut parmesani.
Toitev ja värskendav!
Mis see on?
La Scala salati leiutas 1950ndatel Beverly Hillsis asuva restorani La Scala omanik ja peakokk Jean Leon. Andekas mees soovis pakkuda salatit, mida oleks lihtne süüa ka ärikohtumistel – seepärast tehti kõikidest koostisosadest sobivalt pisikesed tükid.
La Scala salat kogus kiiresti populaarsust kuulsuste seas, väidetavalt olid Marilyn Monroe, J. F. Kennedy ja Frank Sinatra napi vaevaga valmiva roa suurimad fännid. Hilisema aja staaridest meeldib see väga ka Leonardo DiCapriole ning tervele Kardashianide perele. Aastakümneid hiljem kogub salat ka sotsiaalmeedias suurt tuntust, seda eelkõige tervislikku eluviisi harrastavate huviliste seas.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Serveeri eelroana, kuid ka iseseisva roana. Võid sinna soovi korral lisada kana või tuunikala, mis toidu veelgi toekamaks muudab. Paku kindlasti värskelt röstitud ciabatta või focaccia’ga. Parim kohe lauale antuna, aga õhukindlas anumas hoiustades võid süüa ka järgmisel päeval. Siiski pole tekstuur järgmisel päeval enam sama. Kastmega läbi segatud salat muutub seistes pehmemaks, seega hoia kastet eraldi ja lisa roale vahetult enne serveerimist.
Nii saab ka! Hea teada!
Salatil on mitmeid versioone, mida saad vastavalt oma maitsele kohandada. Salaami asemel kasuta kalkunisinki või krõbedat peekonit. Lihavaba salati puhul lisa röstitud paprikat või avokaadot. Osa retsepte sisaldab ka punast sibulat ja oliive, võid nendegagi täiendavalt maitseid rikastada.
Soovitused ja nipid:
La Scala salat on olnud restoranide menüüs järjepidevalt üle 60 aasta.
Seda nimetatakse tihti kuulsuste salatiks, sest oli paljude staaride lemmik juba 60ndatel ja 70ndatel.
Et roog tõeliselt maitsev tuleks, kasuta ainult kvaliteetseid koostisosi: head oliiviõli, äädikat ja kõva juustu.
Vali juba õhukeseks viilutatud salaami.
Sega kokku vahetult enne serveerimist, et lehtsalat ei närbuks. Kui soovid kastme ette teha, lase sel vähemalt kümme minutit maitsete segunemiseks seista.
Pisut head majoneesi muudab roa tummisemaks.
Serveerides võiks salat olla külmkapikülm.