Emale – armastusega!

Ragne Värk, 07.05.2025

Igale emale valmistab suurimat rõõmu armastuse ja hoolega valmistatud kook. Tee neid või mitu erinevat.

Kodune õuna-juustukook

Õuntest tulvil juustukook maitseb kõige paremini külmkapikülmalt järgmisel päeval.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
15 min + küpsemis- ja tahenemisaeg
Kogus
10 portsjonit
  1. 200 g magusat muretainast
Täidis:
  1. 600 g õunu
  2. 0,5 tl kaneeli
  3. 50 g pruuni suhkrut
Kate:
  1. 300 g toasooja toorjuustu
  2. 100 g suhkrut
  3. 2 muna
  4. 50 ml vahukoort
  1. Laota õhemaks rullitud tainas ümmarguse koogivormi (Ø 20 cm) põhjale. Tükelda kooritud õunad, sega kokku kaneeli ja suhkruga. Jaota õunad tainale.

  2. Sega kokku toorjuust ja suhkur. Lisa munad ja vahukoor, tee täidis ühtlaseks ja vala vormi. Küpseta 175kraadises ahjus üks tund. Seejärel lülita ahi välja ja lase koogil suletud ukse taga 30 minutit järelküpseda. Tõsta toatemperatuurile jahtuma.

Rabarberitiramisu kirsikompotiga

Kevadhooaja kohustuslik dessert valmib kaussi. Nii ei pea ka muretsema, kas kook ikka taheneb korralikult, sest maius püsib nii või teisiti koos.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
30 minutit + maitsestumisaeg
Kogus
6 portsjonit
Rabarberimoos:
  1. 400 g rabarbereid
  2. 1 kaneelipulka
  3. 100 g suhkrut
  4. 0,5 dl vett
Kirsikompott:
  1. 300 g kivideta kirsse vedelikus
  2. 50 g suhkrut
  3. 1 sl maisitärklist
  4. 4 sl vett
Kook:
  1. 2 dl vahukoort
  2. 175 g toasooja toorjuustu
  3. 230 g vanillipudingut
  4. 50 g tuhksuhkrut
  5. 1 tl vanillisuhkrut
  6. 125–150 g Savoiardi küpsiseid
  1. Valmista rabarberimoos: pane potti kooritud ja tükeldatud rabarberid, seejärel ülejäänud moosiained. Kuumuta kiirelt keemiseni. Lase madalal tulel pehmeks haududa.

  2. Kompoti valmistamiseks pane kirsid koos vedelikuga potti (jäta pisut mahla immutamiseks). Lisa suhkur, aja keema. Sega tärklis veega ja nirista segusse. Kuumuta segades paksenemiseni.

  3. Kreemi valmistamiseks vahusta koor tugevaks vahuks. Teises kausis hõõru lahti toorjuust ning sega juurde puding ja suhkrud. Liiguta lusikat hoolikalt, lisa ettevaatlikult vahukoor. Immuta küpsiseid kergelt kirsivedelikus. Otsi välja klaaskauss ja aseta mõned küpsised põhja. Küpsiste peale laota rabarberimoos. Seejärel tõsta vormi u ⅓ kreemist. Tõsta peale pool kirsikompotist. Korda koogikihte taas: immutatud küpsised, moos, kreem, kirsikompott, immutatud küpsised, moos ja kreem. Tõsta külmkappi maitsestuma vähemalt kolmeks tunniks. Vahetult enne lauale andmist kaunista.

Kirju koer

Kirjut koera teavad küll kõik, aga nüüd on õige hetk selle tegemine taas ette võtta. Nostalgiline maius valmib vähese vaevaga ja maitseb igale pereliikmele.

Foto: Ragne Värk
Valmistamise aeg
20–25 minutit + tahenemisaeg
Kogus
10 portsjonit
  1. 100 g võid
  2. 50 grammi šokolaadi
  3. 2 pakki (180 g) kakaoküpsiseid
  4. 1 pakk (180 g) vanilliküpsiseid
  5. 250 g hapukoort
  6. 2 sl kakaopulbrit
  7. 50 g kondenspiima
  8. 250 g marmelaadi
  9. 50 g mandlilaaste
  1. Sulata potis või. Lisa šokolaaditükid ja lase neil või sisse sulada. Tambi küpsised väiksemateks tükkideks. Nüüd on võisegu, hapukoore, kakaopulbri ja kondenspiima kord. Sega ühtlasemaks. Tükelda marmelaad ja lisa koos mandlilaastudega küpsisesegusse. Sega ühtlaseks ja tõsta mass toidukilele. Vormi pikaks n-ö vorstiks ja paki toidukilesse. Lase külmkapis taheneda 12 tundi.

  2. Serveerides lõika õhukesteks viiludeks.