Maailma köök. POOLA
Köögiviljasalat
Liisi Laanemäe, 10.05.2025
Kõige lihtsamad ja hinnalt pealegi soodsad koostisosad teevad poolakate lemmiksalatist pidulaudade klassika.

- 3 porgandit
- 1 väikest juursellerit
- 3 kartulit
- 10 cm porru valget osa
- 100 g külmutatud rohelisi herneid
- 4 marineeritud kurki
- 1 hapukat õuna
- 4 keedetud muna
- värsket peterselli
- 7 sl majoneesi
- 2 sl maitsestamata jogurtit või hapukoort
- 1 sl sinepit
- soola ja pipart maitse järgi
Keeda pehmeks koorimata porgandid, seller ja kartulid. Jahuta maha ja koori. Vala külmutatud herned kergelt soolaga maitsestatud vette ja hoia paar minutit tulel, seejärel jahuta. Tükelda porru, kurgid, õun, köögiviljad ja munad väikesteks kuubikuteks. Sega kõik koostisosad suures kausis.
Kastmeks sega kokku majonees, jogurt või hapukoor ja sinep. Maitsesta soola-pipraga.
Lisa salatile ja sega hoolikalt läbi. Lase enne serveerimist vähemalt tund aega külmkapis maitsestuda.
Mis see on?
Sałatka jarzynowa ehk köögiviljasalat majoneesiga on Poolas väga populaarne. Seda valmistatakse ja süüakse aasta läbi, kuid alati pidulike peresündmuste, jõulude ja lihavõtete ajal. 1970.–1980ndatel kuulus see kohalike lihtsakoeliste toitlustusasutuste menüüsse vaat et iga päev.
Mõne oletuse põhjal sai poolakate versioon inspiratsiooni prantslaste macédoine-salatist, mis koosneb ühesuurusteks kuubikuteks lõigatud köögi- ja puuviljadest ning munadest.
Samas väidavad teised, et köögiviljasalati eelkäija on hoopis kuulus Olivier’ salat. Ehkki Venemaal lisati salatisse veel loomakeelt ja kappareid, muutus roog aja jooksul lihtsamaks ja taskukohasemaks.
Sügaval nõukaajal tõusis salat kõrge au sisse väärt sakummina.
Millega serveerida? Kuidas säilitada?
Traditsioone järgides moodustab salat kindla osa pidulikust külmlauast, kus seda pakutakse kõrvuti lihalõikude, pasteetide, juustude, värske leiva viiludega. Sama edukalt täidab eesmärki kuumade lihatoitude, kuid ka valge kala kõrval.
Kuna salat sisaldab majoneesi, ära hoia seda toatemperatuuril kauem kui kolm tundi. Ülejääk tõsta kaanega kaetult külmkappi. Söö ära ühe-kahe päeva jooksul pärast valmistamist.
Nii saab ka! Hea teada!
Kui soovid, anna salatile teistmoodi sisu. Piire ees pole. Populaarsemad lisakomponendid on sink, heeringas, kanafilee, tükeldatud vorst, marineeritud metsaseened, mais, rohelised oad ja kapparid. Kui sa majoneesi ei armasta, vali kastmeks hapukoor või jogurt. Ent sellisel juhul kaotab salat eheda algupära.