NII MAITSEV! Caesari salat kanafilee ja tortelliinidega
Tiina Lebane, 10.05.2025
Tortelliinide ja küpsetatud kanafileega toitvamaks tuunitud Caesari salat on hea eine ka suuremale seltskonnale. Kanafilee võid küpsetada ahjus või praadida pannil. Nagu ikka, on Caesari salati puhul kaste see, mis salatile iseloomuliku maitse annab. Kastet on tegelikult lihtne ise valmistada, aga soovi korral võid kasutada ka poest ostetud Caesari kastet.

- 500 g broilerifileed
- soola
- musta pipart
- 0,5 sidruni mahl
- oliiviõli
- 250 g tortelliinisid
- 4 mini Rooma salatit või muud krõmpsu rohelist
- 0,5 dl riivitud parmesani
- 1 küüslauguküüs
- 4 anšoovisefileed
- 1 dl riivitud parmesani
- 2 tl kanget sinepit
- 1 muna
- 1,5 dl oliiviõli
- 2 sl valget veiniäädikat
- 0,5 tl soola
- 0,25 tl suhkrut
- 0,5 pikka saia, u 200 g
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl oliiviõli
- 2 sl hakitud tüümiani
Pane ahi 200 kraadi peale sooja.
Lõika broilerifileed paksemast osast põiki pooleks. Puista peale 1 tl soola ja 0,5 tl pipart ning hõõru lihasse. Aseta kanatükid ahjuvormi, pigista peale sidrunimahla ja nirista 2 sl oliiviõli. Küpseta ahju keskel umbes 25 minutit. (Kana võid ka pannil praadida.)
Krutoonide tegemiseks tükelda sai suupärasteks tükkideks. Koori küüslauk, haki peeneks ning lisa koos oliiviõli ja tüümianiga saiatükkide juurde. Sega kõik läbi, tõsta teise ahjuvormi ja pane ahju kana kõrvale küpsema umbes 10 minutiks.
Vahepeal valmista kaste. Koori küüslauk ja haki peeneks, tõsta kõrgesse saumikserikannu. Tükelda anšoovised ja lisa samasse. Lisa riivitud parmesan ja sinep ning löö kõige peale lahti muna. Aseta saumikser kannu muna peale. Vala juurde õli. Pane saumikser tööle ja tõsta aeglaselt ülespoole, kuni muna ja õli on emulgeerunud ning piimjas kaste valmis. Maitsesta kaste veiniäädika, soola ja suhkruga.
Keeda tortelliinid pakendil oleva õpetuse järgi soolaga maitsestatud vees. Vala sõelale ja loputa küpsemise peatamiseks külma veega, nõruta.
Rebi salatilehed kaussi. Lisa tortelliinid ja väiksemaks lõigatud kanaliha, lisa ka krutoonid ja viimaseks kaste. Sega läbi ja puista peale riivitud parmesani. Paku kohe.