NÄDALA KOOK
Tiramisu-banaanikeeks mascarpone-kreemiga
Tiina Lebane, 09.05.2025
Selle retsepti järgi valmistad teada-tuntud küpsetise tiramisust inspireeritud versioonina, kus tainas on maitsestatud kange kohvi ja amaretto’ga ning küps keeks on kaetud rikkaliku mascarpone-kreemi kihiga. Mõlemad, nii keeksi kui ka kreemi, võid päev varem valmis teha. Keeksi hoia toasoojas, kreemi külmkapis. Enne serveerimist määri kreem keeksile ja puista peale kakaopulbrit.

- 3 banaani
- 2 dl suhkrut
- 175 g toasooja võid
- 2 muna
- 0,75 dl külma kanget kohvi
- 4 sl amaretto’t
- 4 dl nisujahu
- 2 tl küpsetuspulbrit
- 1 tl kaneeli
- 0,5 tl soola
- 250 g mascarpone’t
- 1 dl suhkrut
- 3 tl vanillisuhkrut
- näpuotsaga soola
- 1 sl kakaopulbrit
Vooderda umbes 2-liitrine keeksivorm küpsetuspaberiga.
Koori banaanid ja suru kahvliga puruks. Lisa banaanibüree hulka suhkur ja pehme või ning vispelda ühtlaseks. Lisa munad ükshaaval, iga kord massi läbi segades. Sega hulka jahtunud kohv ja amaretto. Sega teises kausis kokku jahu, küpsetuspulber, kaneel ja sool, lisa banaanisegule ja sega tainaks. Vala tainas vormi, liiguta vormi, et tainas valguks ühtlaselt igasse nurka. Küpseta 180 kraadi juures umbes 1 tund. Tõsta jahtuma.
Kreemi tegemiseks tõsta segamiskaussi mascarpone, mõlemad suhkrud ja tibake soola. Sega nõtkeks kreemiks. Tõsta kaanega anumasse ja hoia kuni kasutamiseni külmkapis.
Enne serveerimist määri kreem keeksile ja sõelu peale kakaopulbrit.