NUTIKAS ARGITOIT
Hakklihapirukas Kreeka moodi
Tiina Lebane, 19.05.2025
Baklažaan, feta ja kuivatatud münt annavad sellele toitvale pirukale toreda kreekapärase meeleolu. Prae baklažaaniviilud kuumal kuival pannil pehmeks, siis imenduvad maitsed paremini köögivilja sisse ja ka süüa on mõnusam. Hakklihana kasuta kindlasti veise- või ka lambahakkliha, sega- või seahakkliha jääb siin pisut ilmetuks.

- 100 g külma võid
- 3 dl nisujahu
- 0,5 dl külma vett
- 1 baklažaan
- 1 sl oliiviõli
- soola
- 1 sibul
- 2 küüslauguküünt
- 400 g veise- või lambahakkliha
- 2 tl kuivatatud münti
- 250 g kirsstomateid
- 200 g fetat või salatijuustu
- 200 g maitsestamata Kreeka jogurtit
- 1 dl 20% toidukoort
- 1 muna
- 0,5 tl purustatud musta pipart
Taina tegemiseks haki või ja jahu puruseks seguks. Lisa külm vesi ja sega tainaks. Suru tainas 26-28 cm pirukavormi põhja ja äärtele ning tõsta täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Lõika baklažaan kuni 1 cm paksusteks viiludeks. Suurema läbimõõduga viilud võid poolitada. Prae viilud osade kaupa kuumal kuival pannil pruunitäpiliseks. Lõpuks lisa pannile 1 sl õli ja keeruta kõik viilud õlis läbi. Puista peale 0,5 tl soola. Tõsta pannilt ära ja jäta ootele.
Koori sibul ja küüslauk, haki peeneks ja prae koos hakklihaga pannil, kuni hakkliha on pruunikas. Maitsesta kuivatatud mündi ja 1 tl soolaga.
Poolita kirsstomatid. Tükelda feta kuubikuteks. Sega kastmeks kokku jogurt, toidukoor ja muna.
Eelküpseta pirukapõhja 200 kraadi juures ahju alumises kolmandikus umbes 10 minutit. Tõsta pirukapõhjale baklažaaniviilud, hakkliha, juustukuubikud ja tomatid. Jaga lusikaga peale jogurtikaste ja keeruta veskist pipart.
Pane pirukas ahju tagasi ja küpseta veel 30-35 minutit. Lase umbes 10 minutit jahtuda, enne kui tükkideks lõikad.