KOOGIKIIRABI! Mahlane tsitrusekook
Tiina Lebane, 11.05.2025
See on lihtne kook, ilma igasuguste koogitempudeta, sest suurema osa maitsestamisest ja niisutamisest teeb ära tsitrusemahl. Vali ise, millist tsitrusemahla kasutad – kas sidruni-, apelsini- või greibimahla. Immutusleeme magusus säti selle järgi, kui hapu on mahl, mida kasutad. Mangopüree on koogile üllatavalt mõnus kaste.

- 150 g toasooja võid
- 2 dl suhkrut
- 2 tl kardemoni
- 1 tl vanillisuhkrut
- 3 muna, toasoojad
- 3 dl nisujahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 1 dl tsitrusemahla (sidruni, apelsini, greibi)
- 1 dl suhkrut
- vanillijäätist
- mangopüreed
Mõõda kaussi toasoe või, suhkur, kardemon ja vanillisuhkur, mikserda kohevaks seguks. Lisa munad ükshaaval, iga lisamise järel mikserdades. Sega teises kausis kokku jahu ja küpsetuspulber ning sega või-munasegu hulka.
Vooderda umbes 20 x 25 cm ahjuvorm küpsetuspaberiga. Tõsta tainas vormi, tasanda pind. Küpseta 180 kraadi juures umbes 30 minutit.
Vahepeal kuumuta potis mahl ja suhkur (suhkrukogus sõltub kasutatud mahla hapususest) kergelt keema. Kui kook on küps, tõsta ahjust välja ja niisuta kohe kuuma siirupiga. Lase koogil toatemperatuurile jahtuda, enne kui tükkideks lõikad.
Serveerides tõsta koogile karge jäätisepall ning nirista peale värskust ja värvi lisavat mangopüreed.