MIDAGI HEAD LAUALE
Juustu-tuuletaskud juustuse keedukreemiga
Tiina Lebane, 08.06.2025
Need tuuletaskud ei kerki eriti suureks ja on tegelikult maitsvad ka ilma kreemita, lihtsalt näksina. Juustutäidisega amps on aga lausa rikkaliku maitsega suupiste. Mõlemad, nii taskud kui ka täidise saad varem valmis teha, et need oleksid täiesti jahtunud, kui neid ühendama hakkad. Eesti oma Bresto juust on siin suurepärane komponent nii tainas kui ka täidises.

- 1 dl piima
- 1 dl vett
- 50 g võid
- 2 dl nisujahu
- 0,5 tl soola
- 4 toasooja muna
- 150 g riivitud Bresto juustu
Taina tegemiseks vala potti piim ja vesi, lisa tükeldatud või ja kuumuta, kuni või on sulanud ja vedelik hakkab õrnalt keema. Lisa jahu ja sool ning sega tugevalt lusikaga, kuni moodustub tainas, mis lööb poti küljest lahti. Ole tähelepanelik – see toimub kaunis kiiresti. Tõsta nüüd tainas potist kaussi ja sega veel kord läbi. Lisa ükshaaval munad, iga lisamise järel hoolikalt segades. Viimasena lisa taina hulka riivitud juust.
Pane pritskoti otsa jämedama avaga otsik ja tõsta tainas pritskotti. Pigista küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 20 tainaportsu. Kui portsude peale jäävad tipud, siis silu need märja sõrmega lamedaks (et need küpsemise ajal kõrbema ei läheks). Küpseta 220 kraadi juures ahju keskel 18-20 minutit, kuni tuuletaskud on veidi kerkinud ja kenasti kuldsed. Tõsta ahjust välja ja jäta jahtuma.
- 35 g võid
- 1 sl (u 20 g) nisujahu
- 2 dl 20% toidukoort
- 200 g riivitud Bresto juustu
- 0,5 tl apelsinipipart, soovi korral
Vahepeal valmista täidis. Sulata või poti põhjas, lisa jahu ja sega, kuni saad pastalaadse segu. Lisa koor osade kaupa ja vispliga segades, kuumuta, kuni segu pakseneb ja peaaegu keema hakkab. Nüüd lisa riivitud juust ja sega, kuni see on sulanud. Kui soovid, lisa maitseks apelsinipipart. Lase täidisel täiesti maha jahtuda.
Lõika tuuletaskud põigiti pooleks, aga mitte päris lõpuni. Tõsta alumisele poolele täidist ja vajuta ülemine pool viltuselt peale. Serveerides torka soovi korral kreemi sisse mõni hea ürt, näiteks basiilikut või tüümiani.