MAAILMA KÖÖK. KREETA

 Kana grillvarras

Liisi Laanemäe, 03.04.2025

Lükka grill kuuri alt õuele ja lüki lihatükid varrastele. Peagi täitub hoov tänulike sööjatega.

Valmistamise aeg
40 min + maitsestumisaeg
Kogus
4 portsjonit
  1. 600 g broilerikintsuliha
Marinaad:
  1. 4 sl oliiviõli
  2. 2 küüslauguküünt
  3. 2 sl kuivatatud punet
  4. 1 sl kuivatatud piparmünti
  5. 0,5 tl kuivatatud basiilikut
  6. 3 sl sidrunimahla
  7. soola ja musta pipart
  1. Tükelda liha suupärasteks tükkideks. Lisa marinaadiained, maitsesta soola ja rohke pipraga. Pane liha õhukindlasse anumasse või hermeetiliselt suletavasse kotti ning jäta vähemalt kaheks tunniks kuni üle öö jahedasse maitsestuma.

  2. Seejärel lüki lihatükid varrastele. Küpseta grillil või ahjus grillrežiimil 225kraadises kuumuses 15 minutit. Seejärel keera varrastel teine külg ja küpseta veel, kuni liha on kenasti pruunistunud.

Mis see on?

Souvlaki ehk vardas küpsetatud liha on Kreekas ja Kreetal väga populaarne tänavatoit.

Nimetus tuleneb kreekakeelsest sõnast σούβλα (tlk vardas). Toeka toidukorra juured ulatuvad suisa Vana-Kreekasse. Esimese kirjaliku viite sellele roale leiab Homerose „Iliasest“, samuti viitavad sellele Aristophanes, Xenophon, Aristoteles jt. „Siis lõikas Achilleus liha korralikult tükkideks ja torkas mõlemalt poolt varrastele. Menoetiuse poeg süütas suure tule. Kui leek vaibus, ajas ta kuumad söed laiali, sättis vardad nende kohale ja puistas peale jumalikku soola,“ on „Iliases“ kirja pandud.

Moodne versioon hakkas laialt levima pärast teist maailmasõda. Inglise keeles mainiti souvlaki’t esmakordselt 1942. aastal.

Kreekas ja Kreetal reisides kohtad palju spetsiaalseid toidukohti, mis pakuvad just seda rooga kõikvõimalikul moel.

Kas teadsid, et Inglise rokkbändi Slowdive’i teine stuudioalbum kannab nime „Souvlaki“?

Foto: Pixabay

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Lihavarraste kõrvale paku salateid, köögivilju, praekartuleid, riisi, marineeritud või toore punase sibula rattaid, kreekapärast küüslauguga maitsestatud kurgi-jogurtikastet ehk tzatzikit. Vaheldust annavad sinepi- ja dipikastmed ning baklažaanikreem. Mõnusa nüansi toob värskest sidrunist pressitud mahl.

Söö liha otse vardalt või keera need pita ehk lameleiva sisse. Austraalias ja Ameerika Ühendriikides armastatakse lisaks lihale lapikleiva sisse mässida ka friikartuleid.

Säilivad külmkapis hästi ja järelejäänud liha kasuta järgmisel päeval võileibade kattena, salatites, hautistes, suppides.