VÕIMAS KEVADINE ENERGIAPOMM! Koorene nõgesepüreesupp
Tiina Lebane, 26.04.2025
Enamasti tehakse nõgesest (või muust umbrohust) supp selge leemega. Selles supis aga annab rammu ja maitset meie hea vahukoor. Noori nõgeseid on mai alguseni viimane aeg korjata, igaks juhuks võta kaasa ka kummikindad, sest ehkki nõgesevõrsed on veel leebekesed, võib mõni siiski ka juba kõrvetada.

- 100 g noori nõgeselehti
- 30 g võid
- 1 sibul
- 200 g kartulit
- 700 ml köögiviljapuljongit
- 1 dl vahukoort
- 1 sl õunasiidriäädikat
- soola
- musta pipart
Pese nõgesed külma veega, raputa kuivemaks. Lõika kääridega noored nõgeselehed ja pehmed rohelised varred kaussi (jäta mõned lehekesed kaunistamiseks). Vala peale umbes liiter keevat vett ja jäta ootele.
Sulata poti põhjas või ja hauta selles hakitud sibul klaasjaks. Koori kartulid ja tükelda väiksemaks. Lisa kartulitükid potti ja kuumuta segades koos sibulaga paar minutit. Vala peale (kuum) puljong, lase keema tõusta ja keeda, kuni kartul on pehme.
Vala nõgesed sõelale ja suru vesi välja. Tõsta nõgesemass potti. Lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel umbes 5 minutit. Seejärel püreesta supp saumikseriga. Tõsta pott tagasi pliidile, lisa vahukoor ja kuumuta veel paar minutit. Maitsesta suppi õunasiidriäädika, soola ja purustatud musta pipraga.
Lase supil veel mõni minut kaane all tõmmata ja maitsetel kokku sulada, enne kui taldrikutesse jagad. Serveerides puista peale mõned hakitud nõgeselehed ja kui soovid, nirista ka veidi vahukoort.