Ärge kartke kitsejuustu! Valmistage sellest hõrgutavat peedi-kitsejuustupirukat

Merilin Siimpoeg, 26.04.2025

Kits oli üks esimesi loomi, kelle inimene kodustas toidu saamiseks. Kitsejuustu toodetakse kogu maailmas eri retseptide järgi, nii valmivad värsked ja pehmed, laagerdunud ja kõvad juustud.

Kust pärit?

Kitsejuust pärineb peamiselt Vahemere ja Lähis-Ida mägistelt aladelt, kus peetakse rohkem kitsi kui lehmi. 8. sajandil pKr tõid maurid kitsed Loire’i orgu ja hakkasid valmistama Prantsuse kitsejuustu ehk chèvre’i. Sellest alates peetakse kitsejuustu delikatessiks.

Kuidas maitseb?

Kitsejuustul on rikkalikult terav mekk. Paljuski sarnaneb see fetaga. Kui aga fetas domineerib soolane, siis kitsejuust on tavaliselt pehme ja magus. Laagerdudes saavad eri sordid endale iseloomuliku maitse. 

Mida teha?

Kitsejuustu kasutamiseks on lugematul hulgal võimalusi. See on mõnusalt kreemjas lisand pirukatele, pitsa- ja pastakastmetele, seda saab määrida röstsaiale, pista küpsetatud kana ja kalkuni sisse või segada salati hulka.  

Peedi-kitsejuustupirukas

12 tükki

Tükike kitsejuustupirukat on just paras amps tervitada saabuvaid külalisi. Luban, et nad kõik rõõmustavad selle üle!

400 g pärmi-lehttainast
40 g võid
1 suur punane sibul
2 keskmist keedetud peeti
150 g kitsejuustu
musta pipart
soola

vedelat mett
värsket tüümiani
natuke oliiviõli

Rullige lehttainas ahjuplaadil ristkülikuks ja vajutage noaga õrnalt sisse raam. Raami sisse tehke kahvliga augud, nii ei kerki tainas liiga palju. Sulatage pannil või ja praadige viilutatud sibulat 5-6 minutit. Katke tainas sibulaga, seejärel sättige peale peedi- ja kitsejuustuviilud. Puistake peale pipar ja sool. Lõpuks niristage üle meega. Küpsetage pirukat 190kraadises ahjus 20 minutit, kuni ääred on kuldpruunid. 

Enne serveerimist puistake peale hakitud tüümian ja niristage üle oliiviõliga. Nautige ahjusoojalt.