HEAD SPARGLIPÄEVA! Valmista mõnus spargli-rediseroog sinepikastmega
Merilin Siimpoeg, 24.05.2025
Toidupoest võib sparglit saada küll aasta läbi, kuid just maikuu on imeline aeg selle nautimiseks. Hiliskevadest suve alguseni on õrn ja krõmps spargel oma parimas väes, maitstes hästi hõrguna ja natuke nagu magushernes.

Spargel võib olla roheline või valge. Roheline kasvab maa peal ning värvub tänu päikesele. Roheline spargel on ka intensiivsema maitsega. Valge osa seevastu kasvab üleni mulla all ja seetõttu ka ei värvu.
Rohkelt valku, vitamiine ja mineraalaineid sisaldav spargel sobib aurutatuna või peekonisse mässituna ahjuliha kõrvale, teinekord on teda hea nautida aga hoopis segasalatis. Mina armastan sparglit süüa hommikusöögiks koos pošeeritud muna, soolalõhe ja peotäie värskete võrsetega.
Pakun teile ühe mõnusalt värvilise kevadise spargliroa, mida sobib serveerida liha või kala kõrvale, kuid ka iseseisva roana.
Spargli-rediseroog sinepikastmega
2-3 portsjonit
200 g noori sparglivarsi
175 g pisikesi rediseid
oliiviõli
soola
musta pipart
Kaste:
3 tl Dijoni teralist sinepit
2 tl tahhiinit
2 sl oliiviõli
1 sl õuna- või valge veini äädikat
1 tl mett
soola
musta pipart
Puhastage sparglivarred ja lõigake puised otsad ära. Suuremad redised võite pooleks lõigata. Tõstke sparglivarred pannile ning valage peale niipalju vett, et viljad oleksid peaaegu kaetud. Keetke 3-4 minutit, valage kuum vesi pannilt ja lisage veidi oliiviõli. Kuumutage sparglivarsi 3-4 minutit, maitsestage. Sama tehke redistega. Kuna rediseid keetes värvub vesi sinakaks, siis soovitan need keeta sparglist eraldi.
Serveerige vilju soojana suurel taldrikul. Segage kastme koostisosad 1-2 sl veega ning valage sparglile ja redistele. Järgmisel päeval maitseb roog hästi ka külma salatina.