MAAILMA KÖÖK. ROOTSI

Võileivatort

Ragne Värk, 26.04.2025

Skandinaavlaste klassik ehk soolane ja toekas smörgåstårta tõmbab igal koosviibimisel pilgud nagu naksti ainult endale.

Valmistamise aeg
20 min + maitsestumisaeg
Kogus
10 portsjonit
  1. 18 röstleivaviilu
  2. immutamiseks piima või puljongit
Täidis:
  1. 400 g toasooja toorjuustu (nt Philadelphia)
  2. 200 g hapukoort
  3. 1 tl sinepit
  4. 4 sl hakitud tilli
  5. 1 sidruni riivitud koor
  6. 200 g suitsulõhet
  7. 2 sl kappareid
  8. soola, pipart, suhkrut
Kaunistuseks:
  1. 100 g toasooja toorjuustu
  2. 50 g hapukoort
  3. soola
  4. soolalõhe-, sidruni- ja kurgiviile, tilli, kirsstomateid
  1. Hõõru toorjuust kausis lahti, lisa hapukoor, sinep, till ja sidrunikoor. Tee lõhest väikesed tükid, haki kapparid. Sega kõik koostisained toorjuustuseguga, maitsesta soola, pipra ja suhkruga.

  2. Lõika leivaviiludelt ääred ja aseta need alusele 2 × 3. Immuta neid kergelt piima või puljongiga. Aseta peale ⅓ täidisest. Tee samamoodi veel kaks korda, kõige viimaseks kihiks jäta kalatäidis. Lase külmkapis seista üle öö.

  3. Vahetult enne serveerimist kaunista! Sega toorjuust hapukoorega, timmi mekk soolaga paika. Määri tordiääred kokku toorjuustuseguga, kaunista pealt teiste koostisosadega.

Mis see on?

Rootsi traditsiooniline soolane võileivatort smörgåstårta näeb välja nagu uhkeldav kook, aga valmib leivaviiludest ja soolasest täidisest. Klassikalised täidised sisaldavad enamasti suitsukala, näiteks lõhet või heeringat. Tavaliselt kaunistatakse vägagi rikkalikult rohelise salati, maitserohelise, keedumuna, kurgiviilude ja mereandidega.

Rootsis kogus see menukust 20. sajandi keskel, eriti 1950.–1970ndatel, kui pidulaudadel hakati järjest enam hindama visuaalselt muljetavaldavaid ja kergesti serveeritavaid roogasid. Ehkki täpne päritolulugu on ebaselge, peetakse seda Rootsi koduperenaiste loominguks, kes soovisid kombineerida klassikalise võileiva mugavust ja piduliku tordi suursugusust.

Millega serveerida? Kuidas säilitada?

Serveeri külma eelroana või tõsta peolaua ehteks. Kõrvale sobib kuiv valge vein, kihisev vahuvein või isegi jahe õlu.

Hoia kuivamise vältimiseks külmkapis korralikult toidukilega kaetult või kaanega anumas. Parim on see süüa ära ühe-kahe päeva jooksul.

Nii saab ka! Hea teada!

Ehkki klassikaline variant tehakse röstsaiast või -leivast, võid katsetada ka täiesti tumeda leiva või seemneleivaga. Täidistes kasuta kana, sinki, taimseid määrdeid või näiteks avokaadot, kui soovid kala vältida.

Taimetoitlastele sobib hästi versioon grillitud köögiviljade, toorjuustu ja ürtidega. Soovi korral tee minitorte ehk ühe ampsu suuruseid portsjoneid Rootsi lauale.