PEAGI ON AEG! Roosa ja rõõsa rabarber
Ragne Värk, 27.04.2025
Rabarberikook on kevade ametlik magustoit – hapukas, mahlane ja alati oodatud. Kui vähenõudlik taim noored lehed uhkelt laiali ajab, tähendab see vaid üht – nüüd on aeg!

Pokaalikoogid rabarberi ja jogurtiga
Ideaalne hapukas, jogurtine ja kerge magustoit neile, kel muidu koogid väga hästi välja ei tule. See siin õnnestub alati.

- 300 g rabarberivarsi
- pisike sorts vett
- 65 g suhkrut
- 0,5 tl kaneeli
- 100 g klassikalisi küpsiseid
- 350 g Kreeka jogurtit
- vaarikaid
Koori ja tükelda varred. Tõsta potti, lisa sorts vett. Pane sisse suhkur ja kuumuta madalal kuumusel, kuni tükid on pehmed ning moodustavad ühtlasema massi. Seejärel sega juurde kaneel. Lase jahtuda.
Murra küpsised väiksemateks tükkideks ja sega kokku Kreeka jogurtiga. Lisa kergelt segades juurde rabarberisegu. Pista purkidesse ja lase vähemalt 3 tundi kuni üle öö taheneda ja maitsestuda! Paku värskete vaarikatega.
Rabarberi-purukook
Koduse purukoogi vahel laiutab mõnusalt hapukas rabarber. See on ehe klassika, mida peab kindlasti vähemalt korra aastas küpsetama.

- 250 g nisujahu
- 75 g suhkrut
- 1 tl küpsetuspulbrit
- näpuotsatäis soola
- 125 g võid
- 50 g mandlilaaste
- 500 g puhastatud rabarberit
- 100 g suhkrut
- 1 tl kaneeli
- 1 sl maisi- või kartulitärklist
Sega kuivained omavahel (v.a mandlilaastud). Lisa või ja sõtku ühtlasemaks. Sega tükeldatud rabarber suhkru, kaneeli ja tärklisega.
Suru pool tainapurust küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi (22 cm) põhjale. Selle peale tõsta rabarberisegu. Ülejäänud tainapurule sega juurde mandlilaastud ja tõsta vormi kõige peale. Küpseta 180 °C juures 40–45 minutit. Lase pisut jahtuda ja serveeri.
Lihtne rabarberikook
See on kindlasti üks lihtsamaid kooke. Mõnusalt mahlase küpsetise biskviitpõhjal on maiustajate rõõmuks rabarberit parajas koguses.

- 4 muna
- 180 g suhkrut
- 120 g jahu
- 1 tl küpsetuspulbrit
- 200 g rabarberit
- suhkrut maitse järgi vastavalt sellele, kui magusat kooki soovid
- 1 tl kaneeli
Viiluta rabarber 1 cm paksusteks tükkideks ning sega suhkru ja kaneeliga. Jäta ootele. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Lisa kokku segatud jahu ja küpsetuspulber ning vahusta veel veidi. Vala tainas ahjuplaadile (näiteks 29 × 40 cm), puista peale rabarberitükid (vedelikku ära lisa). Küpseta 175 kraadi juures, kuni kook on kuldne (u 20–30 min).