Kevadised salatid, mis täidavad ka tühja kõhu

Merilin Siimpoeg, 13.05.2025

Kuigi armastan aasta läbi salateid süüa, siis kevadel tekib veelgi suurem isu selle krõmpsuva ja mahlase värskuse järele. Noori rohelisi võrseid ja idusid tahaks lisada peaaegu igale toidule – nii hommikusele võileivale kui ka supile, smuutile ja pastaroale. 

Ahvatlen teidki kevadisi värskeid, aga toitvaid salateid valmistama. Salatite puhul saate olla ju väga mänguline ja loov. Kui mõnda koostisosa kodus ei ole, asendage see millegi sarnasega.

Loodan, et leiate endale siit valikust uue lemmiku!

Kurgisalat maapähklikastmega

Krõmpsuv kurgisalat
Foto: Meriline Siimpoeg

2-3 portsjonit

Kiiresti valmiv ja mõnusalt krõmpsuv salat sobib hästi kevadiste grillroogade juurde.

1 suur värske kurk

125 g külmutatud või värskeid herneid

värskeid brokoli- või muid noori võrseid

peotäis röstitud ja soolatud maapähkleid

Kaste:

1 sl maapähklivõid

1 sl oliiviõli

2 tl õunaäädikat või sidrunimahla

1 tl mett

soola

musta pipart

Serveerimiseks:

värskeid võrseid

maapähkleid

Lõigake kurk õhukesteks viiludeks. Külmutatud hernestele valage peale kuum vesi, laske paar minutit seista ja kurnake. Lisage herned kurgiviilukaussi. Segage kõik kastme koostisosad kokku 2 sl veega ja valage salatile. Segage läbi. Enne serveerimist lisage salatile värskeid võrseid ja hakitud maapähkleid.

Karulauk ootab korjamist! 

Kui te krehvtist maitset ei pelga, lisage salatile peotäis hakitud karulauku.

Kanasalat mündi-jogurtikastmega

2-3 portsjonit

Rõõmsalt värvilise salati teeb toekamaks mahlane kanakintsuliha. Kergelt õhetav mündi-jogurtikaste on üks mu lemmikuid kevadsuviste roogade lisandeid.

200 g kanakintsuliha

2 sl sojakastet

75 g beebispinatit

1 peotäis edamame ube

10 kirsstomatit

soovi korral mungoaidusid

1 peotäis kultuurmustikaid

 2 sl röstitud seedermänniseemneid

Kaste:

6-7 värsket mündilehte

100 g Kreeka jogurtit

poole laimi mahl

2-3 sl oliiviõli

1 tl agaavisiirupit või mett

soola

pipart

Lõigake kanakintsuliha suupärasteks tükkideks ja segage sojakastmega. Tõstke kanatükid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pange 200kraadisse ahju 15–20 minutiks, kuni kana on küps. Sättige kausi põhja spinatilehed, sinna peale edamame oad ja poolitatud kirsstomatid. Lisage kanatükid, idud, mustikad ja seedermänniseemned.

Kastme jaoks hakkige mündilehed hästi peeneks. Lisage jogurt, laimimahl, õli, mesi või siirup ja 1 sl vett. Maitsestage soola ja pipraga, segage korralikult läbi ja valage kaste salatile.

Peaasi, et rohelist oleks!

Spinatilehed võite siin salatis asendada rukolaga.

Kevadine kartuli-lõhesalat

Kevadine kartuli-lõhesalat
Foto: Meriline Siimpoeg

2-3 portsjonit

Selles värvilises salatis on palju tekstuure. Toitev roog sobib hästi ka tööle või suvilasse karbiga kaasa võtmiseks.

6 väikest varajast kartulit

soola

oliiviõli

250 g forelli- või lõhefileed

musta pipart

100 g suhkruherneid

125 g rediseid

4-5 vutimuna

värsket koriandrit

2-3 sl kappareid

Kaste:

2 sl Kreeka jogurtit

2 sl sojakastet

2 tl sinepit

1 sl sidrunimahla või õunaäädikat

1 tl mett või agaavisiirupit

0,25 tl suitsupaprikapulbrit

Noori kartuleid pole koorida vaja, lõigake need pooleks, keetke soolaga maitsestatud vees pehmeks ja kurnake. Kuumutage pannil õli ja praadige kartulid krõbedaks. Tõstke kalafilee küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, maitsestage kergelt soola ja pipraga ning küpsetage 200kraadises ahjus 10–12 minutit. Tõstke ahjust ja laske jahtuda. Keetke suhkruherneid mõni minut, nii et need jäävad krõmpsuks, kurnake. Poolitage redised, võite neid kartulite juures veidi soojendada. Keetke vutimune 3 minutit, ehmatage külmas vees, koorige ja poolitage.

Sättige serveerimisnõusse vaheldumisi kartulid, suhkruherned, redised, kalatükid ja munad. Peale puistake kapparid ja hakitud koriander. Kastme jaoks segage kõik koostisosad ja valage salatile. Enne serveerimist lisage veel veidi värsket koriandrit.

Kergema vastupanu tee 

Kastme võite osta ka poest.